Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. ledna 2022 9:58
Čas čtení 0:55
Radim Šlechta

WHO: Omikronem se během pár týdnů nakazí půlka Evropy

WHO: Omikronem se během pár týdnů nakazí půlka Evropy
Zdroj: Facebook/VOL.AT – Vorarlberg Online
NEWS KORONAVIRUS OMIKRON
Uložit Uložené

Podle WHO bude nadpoloviční většina případů nákazy koronavirem v Evropě zastoupena variantou omikron.

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že mikronem se nakazí půlka Evropy. Nová varianta prý naprosto převládne v příštích šesti až osmi týdnech. Do Evropy podle Dr. Hans Kluge přijde přívalová vlna mikronu, soudě podle prudkého nárůstu nakažených napříč kontinentem v posledních dvou týdnech. Informovala o tom stanice BBC.

Podle Klugeho omikron představuje novou nákazu, která se řítí ze Západu na Východ a nepotrvá dlouho než bude mít nadpoloviční zastoupení ve většině regionu. Podle něj evropské a středoasijské země zůstávají pod silným tlakem, protože virus se šíří ze západních zemí na Balkán.

Doporučeno
Novak Djoković přiznal, že po pozitivním testu na koronavirus porušil karanténu Novak Djoković přiznal, že po pozitivním testu na koronavirus porušil karanténu 12. ledna 2022 8:58

Varianta omikron představuje podle něj výzvu i pro nemocnice. Na rozdíl od předchozích variant se zdá, že její příznaky nejsou tak silné a průběh nemoci je poměrně mírný, i přes to je ale mnohem nakažlivější. Mohlo by to znamenat, že varianta mikron bude v nemocnicích brzy plnit běžná lůžka, zatímco na jednotkách intenzivní péče budou převládat lidé s variantou delta.

V Británii již řada nemocnic vyhlásila nouzové stavy právě kvůli covidovému tlaku a nedostatku personálu. V pondělí zde přibylo dalších 142 224 potvrzených případů nákazy a 77 úmrtí. Leden bude podle slov Oliviera Verana, francouzského ministra zdravotnictví, těžký i ve Francii.

V České republice již podle SZÚ varianta mikron převládla, a to už během víkendu. Testy jej podle ústavu odhalily v sobotu v nadpoloviční většině případů. Následující den, tedy v neděli 9. ledna, již varianta omikron byla potvrzena v 79 % případů.

Domů
Sdílet
Diskuse