Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. ledna 2022 11:15
Čas čtení 0:52
Radim Šlechta

Kanadská provincie bude pokutovat neočkované osoby

Kanadská provincie bude pokutovat neočkované osoby
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla
NEWS KORONAVIRUS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU OMIKRON
Uložit Uložené

Jako první kanadská provincie se Québec rozhodl pro zdravotní poplatky od neočkovaných osob.

Kanadská provincie Québec bude pokutovat neočkované osoby. Týkat se to nebude těch, kteří mají zdravotní výjimku. Pro CBC to oznámil tamní premiér François Legault. Podle něj je vakcinace cestou z pandemie covidu-19 a je důležité, aby se každý dospělý člověk nechal naočkovat. Québec tak bude první severoamerickou oblastí, která bude takto negativně motivovat lidi k vakcinaci.

Podle Legaulta jsou neočkovaní lidé velkou hrozbou pro kanadský zdravotnický systém. Premiér uvedl, že neočkovaní lidé představují nadpoloviční většinu pacientů na jednotkách intenzivní péče v provincii. Proto se rozhodl, že neočkované osoby k vakcinaci motivuje pod pohrůžkou zdravotnického poplatku.

Doporučeno
WHO: Omikronem se během pár týdnů nakazí půlka Evropy WHO: Omikronem se během pár týdnů nakazí půlka Evropy 12. ledna 2022 9:58

Již v současnosti má provincie velmi přísná pravidla, co se šíření koronaviru týče. O to přísnější jsou pak vůči nenaočkovaným osobám. Příští úterý bude zakázáno vycházet po 22 hodině. Neočkovaní zároveň nemají umožněný přístup do obchodů s marihuanou nebo s alkoholem. Provincie prý tento zákaz rozšíří i o další obchody, do kterých není nezbytně nutné chodit. Vedle toho začne uznávat za platné jen očkování třemi dávkami vakcíny.

Výše poplatku prý bude nad 50 i 100 dolarů, avšak konkrétní výši premiér ještě nesdělil. Québec zároveň není jedinou oblastí, která se k poplatkům pro neočkované uchýlila. Řecko pokutuje osoby starší 60 let bez vakcíny 100 eury měsíčně a Rakousko chce sáhnout pro pokuty všem neočkovaným osobám nad 14 let až do výše 3 600 eur každé čtvrtletí. 

Domů
Sdílet
Diskuse