Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. ledna 2022 13:09
Čas čtení 0:44
Ema Stanovská TASR

Riziko války v Evropě je nejvyšší za posledních 30 let, varuje polský ministr zahraničních věcí

Riziko války v Evropě je nejvyšší za posledních 30 let, varuje polský ministr zahraničních věcí
Zdroj: TASR/AP Photo/Andriy Dubchak
NEWS POLSKO RUSKO
Uložit Uložené

„Několik týdnů čelíme vyhlídce na velkou vojenskou eskalaci ve východní Evropě,“ řekl Zbigniew Rau.

Evropa je k válce blíže než kdykoli za uplynulých 30 let. Řekl to polský ministr zahraničních věcí Zbigniew Rau ve čtvrtek ve Vídni během zasedání Stálé rady Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).


„Zdá se, že riziko války v oblasti OBSE je nyní větší než kdykoli předtím za posledních 30 let. Několik týdnů čelíme vyhlídce na velkou vojenskou eskalaci ve východní Evropě,“ varoval šéf polské diplomacie, aniž by ve svém projevu přímo zmínil Rusko.

Doporučeno
K prvnímu útoku často dochází právě tehdy, když je žena těhotná nebo po porodu. Není jednoduché od násilníka odejít (Rozhovor) K prvnímu útoku často dochází právě tehdy, když je žena těhotná nebo po porodu. Není jednoduché od násilníka odejít (Rozhovor) 9. ledna 2022 12:30

Rau však zmínil i napětí v Gruzii, Arménii a Moldavsku, tedy ve všech zemích, kde se nějakým způsobem Rusko angažuje. Moskva vyslala k hranicím s Ukrajinou desetitisíce vojáků. Ještě v prosinci se předpokládalo, že jich do února bude 200 tisíc.

Rusko však nadále popírá, že by chystalo útok. Rusko tento týden o situaci jednalo s USA i se Severoatlantickou aliancí. Rau dodal, že je třeba se zaměřit na vyřešení konfliktu na Ukrajině a plně respektovat její suverenitu a hranice.


Polsko letos předsedá OBSE, která sdružuje více než 50 států. Členy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě jsou kromě evropských zemí včetně Ruska také Spojené státy a Kanada nebo středoasijské republiky.

Domů
Sdílet
Diskuse