Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. ledna 2022 19:42
Čas čtení 1:01
Ivan Koribanič

Ukrajina chce summit Biden – Putin – Zelenskyj. Cílem je odvrátit hrozbu ruské invaze

Ukrajina chce summit Biden – Putin – Zelenskyj. Cílem je odvrátit hrozbu ruské invaze
Zdroj: TASR/AP
POLITIKA JOE BIDEN RUSKO UKRAJINA VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Návrh uskutečnit jednání přichází v době, kdy svět sleduje začátek možné vojenské invaze ruských vojsk na Ukrajinu.

Ukrajina navrhla třístranná jednání mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, prezidentem USA Joem Bidenem a prezidentem Ruska Vladimirem Putinem.

Návrh na start jednání přichází v době, kdy roste napětí a riziko možné vojenské invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Informaci přinesl šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

„Prezident Zelenskyj to navrhl prezidentu Bidenovi a myslíme si, že by bylo možné zorganizovat trilaterální setkání – možná formou videokonference – mezi prezidenty Bidenem, Zelenským a Putinem,“ prohlásil Jermak.

„Stále čekáme na reakci ruské strany. Naši američtí partneři však na náš návrh reagovali se zájmem,“ uvedl Jermak na půdě Atlantické rady, think-tanku se sídlem ve Washingtonu.

Doporučeno
Tajné služby USA prý mají informace o ruských agentech, kteří mají vyvolat záminku k invazi na Ukrajinu Tajné služby USA prý mají informace o ruských agentech, kteří mají vyvolat záminku k invazi na Ukrajinu 14. ledna 2022 19:08

Už v úterý Zelenskyj vyzval k uspořádání summitu za účasti představitelů Francie, Německa a Ruska. Biden s Putinem již absolvovali dva telefonáty s cílem zmírnit současné napětí na ukrajinských hranicích.

U ukrajinských hranic se v posledních měsících shromáždilo přibližně 100 tisíc ruských vojáků. Biden šéfa Kremlu varoval, že pokud by Rusko napadlo Ukrajinu, Spojené státy zavedou vůči Moskvě rozsáhlé ekonomické sankce.

Jermak ocenil Bidenovu snahu Ukrajinu pravidelně informovat o letošních diplomatických aktivitách. Ty mimo jiné zahrnovaly pondělní jednání představitelů USA a Ruska v Ženevě. Zároveň dodal, že Ukrajina musí být do takových rozhovorů zapojena přímo. „Pokud se diskutuje o bezpečnostním systému v Evropě, je nezbytné zapojit do toho i Ukrajinu,“ řekl.

Putin popírá, že by Rusko plánovalo zaútočit na Ukrajinu, v této souvislosti však předložil několik požadavků včetně garancí, že se NATO nebude více rozšiřovat směrem na východ. Spojené státy tento požadavek Moskvy odmítly. Projevily však ochotu jednat o krocích ke zmírnění napětí mezi Ruskem a Západem.

Domů
Sdílet
Diskuse