Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. ledna 2022 19:08
Čas čtení 1:01
Ivan Koribanič

Tajné služby USA prý mají informace o ruských agentech, kteří mají vyvolat záminku k invazi na Ukrajinu

Tajné služby USA prý mají informace o ruských agentech, kteří mají vyvolat záminku k invazi na Ukrajinu
Zdroj: TASR/AP
NEWS NATO RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Podle amerických důkazů jsou agenti vycvičeni k manipulaci s výbušninami.

Spojené státy přišly s informací, podle které Rusko připravilo skupinu agentů. Ti mají provádět operace na východní hranici s Ukrajinou. Cílem operace má být vytvoření záminky k invazi, píše CNN.

Jeden z amerických představitelů uvedl, že USA mají o této skutečnosti důkazy. Podle těch jsou agenti vycvičeni k manipulaci s výbušninami. Díky nim mohou úspěšně provádět sabotážní útoky proti ruským silám.

Doporučeno
Riziko války v Evropě je nejvyšší za posledních 30 let, varuje polský ministr zahraničních věcí Riziko války v Evropě je nejvyšší za posledních 30 let, varuje polský ministr zahraničních věcí 13. ledna 2022 13:09

Podle slov poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana již Rusko použilo podobný postup v roce 2014. Dále řekl, že Rusko v domácích médiích šíří informace o potlačování lidských práv na Ukrajině.

„Během prosince vzrostl obsah v ruském jazyce na sociálních sítích o 3 500 příspěvků za den. Jde zejména o obsah v kontextu potlačování lidských práv na Ukrajině,“ řekl Sullivan. Jedná se o 200% nárůst oproti počtu příspěvků za listopad.


Představitelé USA, NATO a Evropské unie absolvovali tento týden důležitá setkání s ruskými představiteli. Skončila bez výsledku.

Náměstek ruského ministra zahraničních věcí v rozhovoru naznačil, že jednání jsou momentálně ve slepé uličce. Nevidí proto důvod pokračovat v nich. 

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pátek uvedl, že Rusko věří, že NATO zvýší svou aktivitu na hranicích s Ukrajinou. NATO tak podle něj učiní, pokud Moskva neposlechne požadavky Západu.

Podle Lavrova dělá Rusko všechny kroky k minimalizaci vojenských střetů. Rovněž se prý snaží o uklidnění situace v Evropě. Západ však podle jeho slov dělá přesný opak. Vadí mu, že členové NATO budují svou vojenskou sílu a letectvo na územích, která přímo sousedí s Ukrajinou. „Například v Černém moři se rozsah vojenských cvičení v poslední době mnohonásobně zvýšil,“ řekl Lavrov.

Domů
Sdílet
Diskuse