Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. ledna 2022 12:21
Čas čtení 0:55
Ondřej Jarůšek

ČHMÚ varuje: V těchto krajích hrozí silný vítr s nárazy až 70 km/h. Může způsobit škody na majetku

ČHMÚ varuje: V těchto krajích hrozí silný vítr s nárazy až 70 km/h. Může způsobit škody na majetku
Zdroj: Unsplash/Khamkéo Vilaysing/volně k užití (ilustrační foto)
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Česko zasáhne silný vítr, který může ničit stromy, způsobit škody na budovách a zkomplikovat dopravu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval před silným větrem, který zasáhne téměř celé území republiky. Výstraha platí od pondělní 5. hodiny ranní až do 6. hodiny odpolední. Vát bude západní až severozápadní vítr s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h).

Doporučeno
Greenwashing: Takto firmy manipulují s lidskou touhou po zelenější planetě Greenwashing: Takto firmy manipulují s lidskou touhou po zelenější planetě 16. ledna 2022 7:00

Výstraha platí pro Prahu, celý Středočeský, Jihomoravský, Jihočeský, Pardubický, Ústecký, Liberecký a Olomoucký kraj, dále pro Vysočinu a části Plzeňského, Zlínského a Moravskoslezského kraje. 

Podle meteorologů hrozí poškození stromů, lesních porostů a může dojít ke škodám na budovách. Může docházet také k úrazům uvolněnými předměty či zlomenými větvemi. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty a podobně,“ uvádí meteorologové.

Očekávají se také komplikace v dopravě, řidiči by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností a poslouchat dopravní zpravodajství. ČHMÚ však nabádá k obezřetnosti i chodce při pohybu venku.

Doporučeno
Odborník na klima: Oteplení planety o 2 stupně a více přinese nezvratné změny klimatu Odborník na klima: Oteplení planety o 2 stupně a více přinese nezvratné změny klimatu 26. listopadu 2021 8:30

Po krátkém oteplení se mají do Česka v průběhu následujícího týdne vrátit mrazy a sníh. Během dne se bude teplota pohybovat kolem nuly, v noci na konci příštího týdne může rtuť místy klesnout až na −9 stupňů Celsia.

Domů
Sdílet
Diskuse