Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. ledna 2022 19:16
Čas čtení 0:52
Radim Šlechta

Konec restrikcí v Británii. Boris Johnson přichází s velkým rozvolněním

Konec restrikcí v Británii. Boris Johnson přichází s velkým rozvolněním
Zdroj: Daniel Leal-Olivas/Getty Images
NEWS BORIS JOHNSON
Uložit Uložené

V souvislosti s vývojem epidemie na území Spojeného království sahá Boris Johnson po uvolnění řady restrikcí.

Británie se navzdory šířící se variantě omikron a rozhodla uvolnit některá epidemiologická opatření. Vysoký počet lidí, kteří se nechali naočkovat třetí posilující dávkou, ulevil podle premiéra Borise Johnsona nemocnicím a především jednotkám intenzivní péče.

Podle serveru BBC v Británii přestane platit povinnost nosit roušky na veřejnosti, ve školách nebo v hromadné dopravě. Zároveň přestává platit doporučení práce z domova. Končí také povinnost covid pasů v klubech nebo na shromážděních. Podniky se budou moci nově rozhodnout, zda je budou nadále vyžadovat. Zmírňují se také pravidla v přístupu do zdravotnických zařízení.

Doporučeno
Povinné očkování nebude. Vláda prý nechce prohlubovat příkopy ve společnosti Povinné očkování nebude. Vláda prý nechce prohlubovat příkopy ve společnosti 19. ledna 2022 15:35

Vedle toho však nadále zůstává v platnosti povinnost izolace po pozitivním testu na nemoc covid-19. Tato povinnost ale bude končit v březnu, premiér nemá v plánu její platnost prodlužovat, naopak uvedl, že přemýšlí o jejím zkrácení.

„Kampaň propagující posilující dávky spolu s tím, jak veřejnost reagovala na opatření plánu B, se můžeme v Anglii vrátit k plánu A a umožnit, aby od příštího čtvrtka skončila platnost nařízení plánu B,“ řekl premiér Johnson. Zmíněné plány představují balíčky pravidel, ke kterým se vedení země uchyluje podle vývoje pandemické situace.

Boris Johnson před poslanci také uvedl, že plánuje dlouhodobou strategii v boji s pandemií, která by mohla přinést další rozvolnění. Apeloval ale na lidi, aby stále zůstali obezřetní, protože boj s pandemií ještě neskončil. Pozor prý mají dávat zejména v současném zimním období.

Domů
Sdílet
Diskuse