Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. ledna 2022 18:45
Čas čtení 1:15
Vojtěch Vanda

VIDEO: Miloš Zeman odmítl podat ruku autorovi hry Ovčáček čtveráček při jmenování nových rektorů vysokých škol

VIDEO: Miloš Zeman odmítl podat ruku autorovi hry Ovčáček čtveráček při jmenování nových rektorů vysokých škol
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky
NEWS MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

Zeman nepodal ruku novému rektorovi JAMU Petru Michálkovi. Michálek je režisér a scénárista nekorektního kabaretu Ovčáček čtveráček.

Prezident Miloš Zeman jmenoval rektory vysokých škol. Na středečním ceremoniálu ale podal ruku všem přítomným až na jednoho. Nově zvolenému rektorovi Janáčkovy akademie múzických umění Petru Michálkovi, režisérovi a scénáristovi satiry Ovčáček čtveráček, Zeman pouze předal jmenovací dekret. Prezident na ceremoniálu také zkritizoval úroveň českých univerzit.

Doporučeno
Miloš Zeman v pondělí jmenuje nového ministra zemědělství, s premiérem Petrem Fialou se bude scházet každý měsíc Miloš Zeman v pondělí jmenuje nového ministra zemědělství, s premiérem Petrem Fialou se bude scházet každý měsíc 2. ledna 2022 17:02

Zeman se po dlouhé době po své hospitalizaci objevil na Pražském hradě, aby jmenoval 11 rektorů vysokých škol. Ve svém projevu se vyjádřil v tom smyslu, že podle něj prestiž českých vysokých škol upadá a že by se rektoři měli snažit reputaci škol napravit a jejich věhlas zvýšit. 

„Myslím si, že je dobré, abychom všichni společně usilovali o prestiž vašich vysokých škol a já se znepokojením sleduji, že v mezinárodních žebříčcích není většina našich univerzit příliš úspěšná a někdy má dokonce klesající úroveň,“ uvedl. 

„Milá paní rektorko, v případě Univerzity Karlovy je slabý argument, že jste o něco lepší než univerzita v Oregonu, a bylo by dobré, kdyby prestiž slavné Karlovy Univerzity pod Vaším vedením vzrostla. A totéž se samozřejmě týká i univerzit dalších,“ dodal prezident.

Michálkovi ruku nepodal

Při předávání jmenovacích dekretů prezident následně akademikům podává ruku. To ale v případě Michálka neudělal. Zvolení se kvůli nemoci nezúčastnil nový rektor Mendelovy univerzity v Brně Vojtěch Adam, z přítomných Zeman ruku nepodal právě rektorovi JAMU Petru Michálkovi.

Michálek je totiž režisérem a scénáristou satirického nekorektního politického kabaretu Ovčáček čtveráček, jenž narážel na politickou situaci v České republice kolem roku 2016, kdy byla hra uvedena ve Zlínském divadle. Na hru následně navázala dvě volná pokračování Ovčáček miláček a Jednou budeme dál. 

Zeman poté předal Fondu ohrožených dětí finanční dar ve výši 1,4 milionu korun. 

Domů
Sdílet
Diskuse