Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
23. února 2022 9:15
Čas čtení 1:40
Tereza Šnajdrová

Ukrajina je připravena se bránit: Máme sice méně vojenské výbavy, ale můžeme povolat půl milionu zkušených veteránů

Ukrajina je připravena se bránit: Máme sice méně vojenské výbavy, ale můžeme povolat půl milionu zkušených veteránů
Zdroj: TASR/AP Photo/Evgeniy Maloletka
NEWS RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

V případě, že by Rusko začalo prostupovat dál do země, je prý Ukrajina připravena se bránit. Tamní obyvatelé se shodují na tom, že sice mají mnohonásobně menší vojenskou výbavu než Rusko, ale mají půl milionu zkušených veteránů, kteří vědí, jak bojovat.

Na případné vyostření situace na ukrajinských hranicích se připravují nejen ruští vojáci, ale také Ukrajina. Tamní armáda je prý v případě útoku připravena se bránit a nezastaví ji ani fakt, že vojenská výbava Ruska je mnohonásobně vyšší. Ukrajinská armáda má prý výhodu v tom, že je zocelena osmi lety bojů a na velká a nepřehledná území může povolat až půl milionu zkušených veteránů, informuje The Guardian.

Doporučeno
Rusko se údajně neplánuje zastavit na Donbasu. Nedaleko ukrajinských hranic nasazuje další vojáky Rusko se údajně neplánuje zastavit na Donbasu. Nedaleko ukrajinských hranic nasazuje další vojáky 23. února 2022 7:45

Pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu, bude sice čelit armádě, která je mnohem menší a nemá takovou výbavu, ale je zocelená osmi lety bojů. Po téměř deseti letech války se na Ukrajině navíc nachází půl milionu válečných veteránů, kteří se prý již nyní připravují na boj. Do karet by jim mohla hrát i velikost ukrajinského území, na němž jsou zvyklí bojovat a kombinace těchto dvou faktorů by údajně mohla zafungovat.

Ruská armáda má lepší zbraně a lepší technické vybavení než my, takže bitvu prohrát můžeme. Nikdo ale nemůže vyhrát zemi, ve které je lid motivován tak, jak ten náš ukrajinský,“ prohlásil Serhiy Kryvonos, generál speciálních sil ve výslužbě a bývalý náměstek tajemníka Rady pro národní bezpečnost a obranu.

Právě Kryvonos již nyní cestuje po celé zemi, mluví s veterány a organizuje vojenské výcviky, kterými chce lid připravit na potenciální útok Ruska. „Podívejte se na zkušenosti z Afghánistánu. Nikdo je nemohl porazit, neboť byli dobře motivovaní. Jejich nejsilnější zbraní byli jejich partyzáni, ve dne civilisté, kteří v noci vzali zbraně, aby stříleli nebo zakopávali bomby na silnici,“ dodal generál.

Kryvonos: Už se nepíše rok 2014, ukrajinská armáda je někde jinde, je lepší

Podle vojenského veterána Tarase Chmuta je navíc ukrajinská armáda ve skvělé formě a s tou, která v roce 2014 bránila Rusku, aby obsadilo Krym, se prý nedá srovnávat. Armáda tehdy byla demoralizovaná, vojáci neměli co jíst a do té doby se nikdy neúčastnili boje. Dnes je ale všemu jinak.

Doporučeno
V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv 29. dubna 2024 17:30

Ukrajinská armáda v roce 2014 a ukrajinská armáda dnes jsou dvě zcela odlišné věci. Měli jsme velkou armádu se spoustou vybavení, které ale bylo staré a nebylo v dobrém stavu. Jídlo se nedostalo do první linie, lidé bojovali v džínách a neměli jsme ani neprůstřelné vesty, lékárničky či komunikační vybavení,“ vzpomíná Chmut.

Dnes už je prý situace jiná. Zlepšila se logistika, výcvik, armáda se rozšířila o 100 000 vojáků a v případě potřeby by se prý do boje mohlo zapojit více než milion Ukrajinců. „Ukrajina je ale stále extrémně zranitelná. Nemá téměř žádnou námořní kapacitu, nemá žádný systém protiraketové obrany a systémy protiletecké obrany jsou většinou ruské výroby, zastaralé a nelze je opravit,“ dodává Chmut.

Domů
Sdílet
Diskuse