Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2022 13:30
Čas čtení 2:45
Tímea Krauszová

Válka na Ukrajině: Jak porazit ruský konvoj, který míří do Kyjeva?

Válka na Ukrajině: Jak porazit ruský konvoj, který míří do Kyjeva?
Zdroj: TASR/AP via Maxar
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Letecký útok by znamenal neúměrně velké ztráty. Zaútočit, až když se logistické vozy usadí, má strategické výhody, říkají odborníci na bezpečnost a logistiku.

Satelitní záběry firmy Maxar poukazují na ruský konvoj, který měří zhruba 64 kilometrů a postupně směřuje k ukrajinskému Kyjevu ze severu země. Součástí konvoje jsou stovky tanků, obrněných vozidel, transportérů a vozidel logistické podpory. Podle záběrů od Maxaru se konvoj táhne od letiště Hostomel, které se nachází severozápadně od Kyjeva, až po obec Prybirsk. 

Aktuální dění z války minutu po minutě najdeš každý den zde. Refresher ověřuje každou správu, video či fotky a také přináší vlastní reportáže z pohraničních oblastí. Pro nejnovější informace o válce na Ukrajině si můžeš zapnout i notifikace, ať ti nic neuteče.

Doporučeno
Konvoj na Kyjev: Je dlouhý 64 kilometrů, sestává ze stovek tanků i obrněných vozidel Konvoj na Kyjev: Je dlouhý 64 kilometrů, sestává ze stovek tanků i obrněných vozidel 1. března 2022 7:50

Rusko má slabou logistiku

Do úterý konvoj „narostl“ do více než 60kilometrové délky. Toho se ale generál Pavel Macko až tak neobává, vzhledem k tomu, že jde o obrovská vozidla. „Mě to jako vojáka nevyrušuje. Vidím, že Rusku došly zásoby a snaží se dovézt si je do toho prostoru a zřídit si přesunuté logistické základny.“

Podle něj to značí, že Rusové mají problém s logistikou. „Mají velmi špatný systém logistiky. Outsourcovali ji, tedy zčásti předali, i do těch nejnižších jednotek, do praporových skupin. I proto Rusové museli zpomalit, a tak nedosáhli svých cílů hned na začátku.“

Podle slovenského generála ruské vojsko nebylo připraveno na takto dlouho trvající útok a muselo si dát operační pauzu k doplnění zásob. Podle zpráv z Ukrajiny ruské vojáky zachytily i kamery při vykrádání obchodů, chybělo jim jídlo či benzin.

Konvoj na Kyjev
Zdroj: Maxar

Generál nepovažuje za výjimečné, že Ukrajina zatím na konvoj výrazně a hromadně neútočí. Z jeho pohledu to strategicky ani ekonomicky není nejlepší čas a místo k úderu. „Když se dívám na ta vozidla, ten konvoj je z velké části logistický,“ řekl generál pro Refresher.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Podle něj je většina vozidel nebojových a spíše se jedná o doplnění zásob, které ruští vojáci budou potřebovat. „Ten první, menší konvoj, byl složen z bojových vozidel. Šlo ale o tzv. force protection, tedy obranu sil,“ vysvětlil dále. Tato vozidla slouží k obraně celého konvoje a mohou v případě útoku zasáhnout. V praxi je zásobovací konvoj podle Macka chráněn ze země i ze vzduchu.

Souhlasí s tím i bezpečnostní analytik Vladimír Bednár, který připomíná, že útoky ze strany Ukrajiny na konvoj probíhají, a podle svých zkušeností by v těchto útocích i pokračoval. „Zaznamenali jsme útoky na tento konvoj, z nichž záznam zveřejnila ukrajinská strana,“ řekl pro Refresher.

Ukrajina podle něj čelí velké vojenské síle, která je shromážděna právě ve zmíněném konvoji. „To znamená, že mají i velké množství protiletadlových systémů, kterými disponují tato vojska. Bylo by velmi neefektivní letecky na konvoj zaútočit,“ říká Bednář.

Ukrajina to dělá dobře

„Letecký útok by znamenal neúměrně velké ztráty,“ míní bezpečnostní analytik. Ukrajinská strana musí Rusku způsobit několikrát větší ztráty, než jaké sama utrží, proto musí útočit promyšleně. „Vybírají takové formy útoku, které jsou pro ně efektivní. Ukrajina se musí rozhodovat racionálně.“ Bednář si myslí, že ukrajinská strategie dosud funguje velmi dobře. 

konvoj ruských obrnených vozidielarmádatanky
Zdroj: TASR/AP

Podle generála na takový konvoj nemá strategický ani ekonomický význam masově zaútočit. Jakákoli škodu, kterou by Ukrajina způsobila, lze ze silnice snadno odklidit a konvoj může pokračovat dál. „Útočili byste na tenkou dlouhou šňůru. Po pár útocích nasadí vojáky, kteří konvoj chrání, a prostor si zajistí ještě víc. Kdybych já plánoval diverzi proti tomu, snažil bych se sice i napadat konvoj, ale nespoléhal bych se na to,“ říká generál. Prakticky by takový útok zničil možná pár desítek vozů ze stovek.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Generál říká, že je moudré si počkat, až konvoje dorazí do svého místa určení a tam by udeřil silněji. „Oni se musí někde koncentrovat. Takže když dovezou všechno na jedno místo, tam bych zaútočil.“ Každá jednotka či prapor má zřejmě jiné místo určení, celý 64kilometrový konvoj se nesloží na jednom místě, ale jednotlivé tábory má už strategicky smysl napadnout. 

„Samozřejmě, Rusové si budou ta místa bránit, ale i tak jsou zranitelnější než teď.“ V táboře může i jeden výbuch způsobit větší škodu, než konvoj na cestě. Ukrajina je podle generála v zásobovací nevýhodě, jelikož se musí bránit, zatímco Rusko si může například z Běloruska nechat přivézt lidi či zásoby.

S takovou strategií se ztotožňuje i Bednář – napadnout a rozbít zásoby by Rusku způsobilo problémy. Ekonomicky a strategicky současné reakce ze strany ukrajinské armády dávají podle odborníků smysl. 

Domů
Sdílet
Diskuse