Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2022 14:40
Čas čtení 0:49
Viktor Kniš

Čtvrté kolo mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem se uskuteční v pondělí a úterý

Čtvrté kolo mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem se uskuteční v pondělí a úterý
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Oznámil to poradce šéfa administrativy prezidenta Volodymyra Zelenského.

Další kolo mírových jednání se uskuteční během 14. a 15. března, zatím není jisté, zda budou obě strany jednat během oba dny. Střetnutí by se mělo opět konat na území Běloruska, delegace však konkrétní lokalitu nikdy nezveřejňují kvůli bezpečnosti. Zprávu o dalším kole jednání zveřejnil Mykhailo Podoliyak, poradce šéfa administrativy prezidenta Volodymyra Zelenského, informuje The Kyiv Independent.

První tři kola mírových jednání nepřinesla žádný konkrétní výsledek, ruská strana i nadále trvá na požadavcích týkajících se „demilitarizace“ a „neutralizace“ Ukrajiny.

Doporučeno
Viděli jsme ruské zprávy: Putin blahopřeje k MDŽ, turismus na Krymu vzkvétá, bombardování Ukrajiny neexistuje Viděli jsme ruské zprávy: Putin blahopřeje k MDŽ, turismus na Krymu vzkvétá, bombardování Ukrajiny neexistuje 11. března 2022 12:30

Předmětem druhého a třetího kola mírových jednání byly i humanitární koridory. I když se obě strany na jejich zorganizování dohodly, Rusové začali krátce po setkání delegací bombardovat civilisty během evakuace.

Prezident Zelenskyj již několikrát vyzval Vladimira Putina, aby s ním osobně jednal, ukrajinský prezident také prohlásil, že je připraven dělat kompromisy.

Nedávno se setkali také ministři zahraničí Ruska a Ukrajiny, ukázalo se však, že šéf resortu diplomacie ruské strany Lavrov neměl mandát o ničem rozhodovat, přišel si jen vyslechnout svého ukrajinského kolegu. 

Domů
Sdílet
Diskuse