Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
26. března 2022 20:56
Čas čtení 1:27
Adrián Lukáč

Kvalifikace F1: Hororová nehoda Schumachera, nejrychlejší Pérez a selhání Hamiltona

Kvalifikace F1: Hororová nehoda Schumachera, nejrychlejší Pérez a selhání Hamiltona
Zdroj: Getty Imaes/Mark Thompson
SPORT FORMULE 1
Uložit Uložené

Nenápadný Pérez zaskočil obě Ferrari i Verstappena a získal premiérovou pole position v kariéře.

Sobotní kvalifikace na Velkou cenu Saúdské Arábie přinesla naprosto šílený průběh, překvapivé konečné pořadí, okamžiky hrůzy, ale i překvapení. Pérez si vybojoval premiérovou pole position v kariéře, zatímco Hamilton totálně selhal. Vše ale zastínila hororová nehoda Micka Schumachera, při které tuhla krev v žilách.

formula 1
Zdroj: Getty Imaes/Mark Thompson

Tento víkend je na programu druhá Velká cena sezóny F1 na nejrychlejším městském okruhu v kalendáři, jehož úzké zdi pilotům neodpustí sebemenší chyby. V úvodu první části se o tom přesvědčil i Latifi, který ztratil kontrolu nad svým Williamsem, skončil v bariéře a zapříčinil červené vlajky.

O hlavní překvapení na úvod kvalifikace se však postaral sedminásobný mistr světa Hamilton, který zajel až 16. nejrychlejší čas a vypadl hned v první části. Inkasoval tak jednu z nejdrtivějších kvalifikačních porážek v kariéře, když na svého nového týmového kolegu Russella, který skončil v první části na 4. místě, ztratil téměř 7 desetin vteřiny.

Doporučeno
VIDEO: Tvrdý náraz Micka Schumachera přerušil kvalifikaci F1. Monopost se při odvážení z tratě rozpadl na dvě části VIDEO: Tvrdý náraz Micka Schumachera přerušil kvalifikaci F1. Monopost se při odvážení z tratě rozpadl na dvě části 26. března 2022 19:48

Druhá část přinesla druhou červenou vlajku po strašidelné nehodě Micka Schumachera, který musel být vyproštěn z monopostu a byl převezen do nemocnice. Všem se ulevilo, když režie po dlouhých minutách ukázala záběr na pilota při vědomí. Podle dostupných informací by však měl být bez vážnějších zranění.

V závěrečné části kvalifikace si to o pole position podle očekávání rozdali piloti Ferrari a Red Bull. Po prvních pokusech byl v čele Sainz před Leclercem, za kterými následoval Pérez. Verstappen zvolil dvě přípravná kola a ve svém ostrém pokusu už nenašel dostatek gripu v pneumatikách a zajel jen 6. nejrychlejší čas.

V druhých pokusech se do čela nejprve dostal Leclerc, jehož kolo vypadalo velmi čistě, a Sainz za ním se nedokázal zlepšit. Z ničeho nic však přiletěl do cíle naprosto nenápadný Pérez, který o 25 tisícin vteřiny zdolal Leclerce a zajistil si premiérovou pole position v kariéře. Úřadující mistr světa Verstappen nestačil ani na jedno Ferrari a se ztrátou 0,261 vteřiny obsadil až čtvrté místo. S týmovým kolegou Pérezem prohrál jen druhou kvalifikaci v kariéře a se svým výkonem určitě nemůže být spokojen.

Body se ale rozdávají až v neděli, a tak jsme zvědaví, jestli Pérez dokáže přetavit start z prvního místa na třetí vítězství v kariéře.

Domů
Sdílet
Diskuse