Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. března 2022 20:26
Čas čtení 1:11
Martin Mičuda

Zdá se ti nové pětiválcové Audi RS3 pomalé? S úpravou od ABT Sportsline je možné uhánět rychlostí až 300 km/h

Zdá se ti nové pětiválcové Audi RS3 pomalé? S úpravou od ABT Sportsline je možné uhánět rychlostí až 300 km/h
Zdroj: ABT Sportsline
TECH AUDI AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložit Uložené

Dvorní úpravce vozů koncernu VW Group nově vylepšuje pekelný hot-hatch.

S příchodem 3. generace RS3 se skalní fanoušci radovali, protože Audi i přes nelehkou dobu nezanevřelo na svůj pověstný pětiválcový motor. Německý výrobce sice mezigeneračně nezvýšil výkon (294 kW/400 koní a 500 Nm), je však k dispozici již od 5 600 ot./min. To je však očividně málo pro techniky dvorního koncernového úpravce ABT Sportsline, který servíruje zajímavá vylepšení.

Doporučeno
EQS nás v testu oslnilo luxusem a technologiemi, zvládla však pýcha značky uváděný dojezd až 770 km? EQS nás v testu oslnilo luxusem a technologiemi, zvládla však pýcha značky uváděný dojezd až 770 km? 14. února 2022 16:30

Slavný agregát 2.5 TFSI, který je, mimochodem, několikanásobným držitelem titulu motor roku, totiž v rámci balíčku ABT Power S se softwarem ABT Engine Control disponuje výkonem až 338 kW/460 koní a točivým momentem 540 Nm.

Točivý moment pětiválce přenáší na všechna čtyři kola softwarově upravená sedmistupňová dvouspojková převodovka. Za úpravami stojí zejména nové naladění řídící jednotky. Díky zvýšení výkonu o 60 koní a 40 Nm dokáže pekelný hot-hatch akcelerovat z klidu na rychlost 100 km/h o 0,2 sekundy rychleji než sériové provedení – za pouhé 3,6 sekundy.

ABT, Audi, RS3 Sportback,
Zdroj: ABT Sportsline

Ještě zajímavější je však informace o maximální rychlosti. S RS3 lze sériově uhánět rychlostí 250, 280 nebo 290 km/h (RS Dynamic a keramickými brzdami) vzhledem k volbě volitelného dynamického paketu přímo od Audi, ABT Sportsline však zachází ještě dál. Německý tuner totiž dokáže maximální rychlost posunout až na magickou hranici 300 km/h, což se tedy při hatchbacku nižší střední třídy moc nevidí.

Po vizuální stránce tentokrát ABT Sportsline zatím nepřišlo s téměř žádnými doplňky. Je třeba však dodat, že Audi RS3 jako takové je již v „základě“ opticky velmi vyhrocené. Ve srovnání s předchůdcem má nová generace až o 33 milimetrů širší rozchod předních kol a s tím souvisí také rozšířené blatníky.

Doporučeno
Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku 27. listopadu 2023 14:00

Mimořádně agresivní nárazníky doplňují full-LED světlomety s přísnou grafikou a tmavým podkladem, zatímco vzadu jsou dvě oválné koncovky výfuku. Opomenout nelze ani brzdovou soustavu s keramickými kotouči na přední nápravě se speciálně přizpůsobenou charakteristikou posilovače brzd. Keramické brzdy bys v této třídě hledal marně.

ABT, Audi, RS3 Sportback,ABT, Audi, RS3 Sportback,ABT, Audi, RS3 Sportback,ABT, Audi, RS3 Sportback,
Zobrazit galerii
(11)
Domů
Sdílet
Diskuse