Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. dubna 2022 18:05
Čas čtení 1:03
Ema Stanovská

VIDEO: Čínský zdravotník „testuje“ na covid-19 živou rybu na trhu. Obyvatelé se ptají, zda už úřady nezašly příliš daleko

VIDEO: Čínský zdravotník „testuje“ na covid-19 živou rybu na trhu. Obyvatelé se ptají, zda už úřady nezašly příliš daleko
Zdroj: Getty Images/TPG
NEWS ČÍNA KORONAVIRUS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nejlidnatější město Číny v současnosti bojuje s nárůstem covidových případů a zavádí přísná pravidla.

Čínský internet obletělo video, ve kterém zdravotníci na šanghajském trhu „testují“ živou rybu na koronavirus. Nejlidnatější město Číny v současnosti bojuje s nárůstem covidových případů a zavádí přísná pravidla. Lidé si však kladou otázku, zda úřady nezašly až příliš daleko, píše Insider a South China Morning Post.

Doporučeno
Domů mi stále chodí povolávací rozkazy do války. Právně jsem totiž stále muž, říká transgender Ukrajinka Iliya (Rozhovor) Domů mi stále chodí povolávací rozkazy do války. Právně jsem totiž stále muž, říká transgender Ukrajinka Iliya (Rozhovor) 3. dubna 2022 7:00

Na videu je vidět, jak místní obchodník s rybami otevírá rybě tlamu, zatímco jí zdravotník provádí výtěr pomocí vatové paličky. „Prosím, nepouštěj ji,“ říká ve videu zdravotník v ochranném zdravotnickém obleku. „Neboj, nekouše,“ reaguje se smíchem obchodník.

Video, které zachytila ​​stanice Changsha Broadcasting Station, má na jedné platformě více než 2,3 milionu zobrazení. Postupně se začalo šířit i na dalších čínských sociálních sítích a velice rychle se stalo virálním.

„A co budou dělat, pokud bude test pozitivní? Bude ta ryba muset jít do karantény?“ komentoval s žertem jeden z uživatelů. Jiní zase tvrdí, že jde jen o „vtip“ a „plýtvání zdroji“.

Obyvatelé Šanghaje nemohou jít ani do potravin

Portál Insider konstatuje, že tento incident není zcela šokující vzhledem k tomu, že čínské úřady si virus spojují téměř se vším – například s poštovními zásilkami či mraženými potravinami. Podle Centra pro kontrolu a prevenci onemocnění však neexistuje žádný důkaz o tom, že by se infekce mohla takovou formou přenášet.

Šanghaj, čínské finanční centrum s 26 miliony obyvatel, zaznamenal v posledních týdnech prudký nárůst případů koronaviru. Čína rozdělila město během osmidenního lockdownu na dvě části, ve kterých postupně provede hromadné testování obyvatelstva. Obyvatelé v západní části nebudou moci během příštích čtyř dnů opustit své domovy a pro potraviny si budou chodit na sběrná místa. Nejezdí tam ani městská hromadná doprava.

Domů
Sdílet
Diskuse