Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2022 13:42
Čas čtení 1:06
Ilona Hobzová

Předpověď počasí: O víkendu by mohlo sněžit, na Šumavě hrozí povodně

Předpověď počasí: O víkendu by mohlo sněžit, na Šumavě hrozí povodně
Zdroj: FOTO TASR - František Iván
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Výstrahu před povodněmi a sněhem vydal Český hydrometeorologický ústav.

Podle Českého hydrometeorologické ústavu (ČHMÚ) bude víkendové počasí ve znamení proměnlivé oblačnosti a dešťových nebo smíšených, od vyšších poloh sněhových přeháněk. Meteorologové také vydali výstrahu před vzestupem hladin toků a překročením prvního stupně povodňové aktivity, která platí pro oblast Šumavy.

Povodňová bdělost na Šumavě

Pátek bude podle meteorologů ještě větrný s proměnlivou oblačností a sem tam s přeháňkami. Odpoledne se od jihozápadu zatáhne a začne pršet, v severozápadní polovině území od vyšších poloh i sněžit. „V souvislosti s přechodem frontálního systému očekáváme v pátek večer a v noci na sobotu na západě Čech silné sněžení lokálně s intenzitou kolem 3 cm za hodinu,“ uvedl ČHMÚ. 

V souvislosti s tím meteorologové zveřejnili výstrahu před povodňovou bdělostí. Bude platit pro Šumavu, kde může dojít ke vzestupu hladin toků a překročení 1. stupně povodňové bdělosti. Lidé by se měli vyvarovat koupání, plavání, jízdy lodí a pohybu v korytě toků. Výstraha platí do sobotního poledne.

Sníh i ve středních polohách

V noci na sobotu se sněžení objeví i ve středních polohách a rozšíří se také částečně na Moravu a do Slezska. „Celý víkend pak bude ve znamení proměnlivé oblačnosti a dešťových nebo smíšených, od vyšších poloh sněhových přeháněk, které budou pozvolna slábnout. Noční teploty budou postupně klesat, v noci na pondělí se očekávají mezi +1 až -3 °C nejčastěji. Maximálními teploty o víkendu většinou nepřesáhnou 10 °C,“ dodal ČHMÚ.

Domů
Sdílet
Diskuse