Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2022 9:11
Čas čtení 0:42
Ema Stanovská TASR

Obtěžování žen před potratovými klinikami bude ve Španělsku trestný čin

Obtěžování žen před potratovými klinikami bude ve Španělsku trestný čin
Zdroj: Unsplash/Getty Images/Pablo Blazquez Dominguez
NEWS ŽENSKÉ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Každý, kdo by ženám odepřel právo na umělé přerušení těhotenství, se dopouští trestného činu, za který může hrozit až rok za mřížemi nebo veřejně prospěšné práce.

Ve Španělsku v nejbližších dnech vstoupí v platnost novela trestního zákona, která bude ženy přicházející na potratové kliniky chránit před zesměšňováním či obtěžováním. Španělský senát ji schválil ve středu. TASR zprávu převzal od agentury AP a deníku The Guardian.

Novela zákona vstoupí v platnost zveřejněním ve vládním věstníku, což by se mohlo udát v průběhu příštího týdne. Píše se v ní, že každý, kdo by ženám odepřel právo na umělé přerušení těhotenství, se dopouští trestného činu, za který může hrozit až rok za mřížemi nebo veřejně prospěšné práce. Vztahuje se také na obtěžování zaměstnanců potratových klinik.

Většina gynekologů je odmítá provádět

Novela je namířena zejména vůči účastníkům takzvaných „pro-life protestů“ před těmito zdravotnickými zařízeními. Ti však prohlásili, že před nemocnicemi se setkávali proto, aby se modlili a nabízeli ženám pomoc.

Španělská národní Asociace akreditovaných nemocnic poskytujících umělé přerušení těhotenství však uvedla, že každoročně zaznamenává až 100 případů obtěžování žen před potratovými klinikami.

Doporučeno
„Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů „Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů 24. března 2024 8:00

Ve Španělsku jsou umělá přerušení těhotenství do 14. týdne legální od roku 2014. The Guardian však dodává, že většina gynekologů v zemi je stejně odmítá provádět.

Domů
Sdílet
Diskuse