Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. dubna 2022 13:53
Čas čtení 1:10
Tereza Šnajdrová

Tohle je pes Patron, ukrajinský válečný hrdina, který našel už 90 bomb

Tohle je pes Patron, ukrajinský válečný hrdina, který našel už 90 bomb
Zdroj: State Emergency Service of Ukraine
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ukrajina má válečného hrdinu. Je jím Jack Russell teriér jménem Patron, který od začátku ruské invaze vypátral již 90 bomb a zachránil tak hned několik lidských životů.

Když se řekne válečný hrdina, asi si představíš svalnatého veterána, který se pohybuje po dvou nohách. Ukrajinský válečný hrdina je však jiný. Má čtyři nohy, jmenuje se Patron a je to Jack Russell teriér, který od začátku ruské invaze na Ukrajinu „vyčmuchal“ na 90 výbušných zařízení, čímž zachránil mnoho lidských životů, informuje NPR a deník People.

Doporučeno
Generální tajemník OSN má dnes jednat s Putinem Generální tajemník OSN má dnes jednat s Putinem 26. dubna 2022 9:39

Patronovi jsou teprve dva roky a už nyní se stal nejen miláčkem ukrajinské armády, ale také hvězdou internetu. Malý Jack Russell teriér totiž na severu Ukrajiny, ve městě Černihiv, pomáhá svým kolegům ze Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace s hledáním bomb a dalších výbušnin, které ve městě zůstaly po řádění ruské armády.

Patrol výbušná zařízení vyčmuchá, odborníci je odstraní a obyvatelé se tak nemusí bát, že jim vybuchne půda pod nohami. Zejména děti totiž nevědí, jak tato nebezpečná zařízení vypadají. 

Odborníci se shodují na tom, že Patron je pro odklízení výbušnin ideálním pomocníkem. Jack Russell teriéři se totiž vyznačují silným čichem, vysokou inteligencí a díky jejich malému vzrůstu a nízké váze se navíc dostanou na místa, která by pro lidi mohla být velmi riskantní. Patrol tak od začátku války na Ukrajině vypátral již 90 bomb a celý svět mu tleská. 

O jeho práci navíc pravidelně na internetu informuje i Státní služba Ukrajiny pro mimořádné situace a Patronovi fandí celá Ukrajina. Děti do budovy státní služby posílají kresby ztvárňující Patrola v akci a doufají, že ony se s roztomilým hrdinou budou moci jednou setkat.

Domů
Sdílet
Diskuse