Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2022 11:18
Čas čtení 1:06
Tereza Šnajdrová

Češi mají kvůli válce na Ukrajině až trojnásobně větší zájem o kurzy přežití

Češi mají kvůli válce na Ukrajině až trojnásobně větší zájem o kurzy přežití
Zdroj: Armáda ČR
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

V Česku se zvedá zájem o kurzy přežití, a to až trojnásobně. Může za to prý válka na Ukrajině, která mnohé podněcuje k tomu, aby se připravili na krizové situace.

Válka na Ukrajině nás ovlivňuje v mnoha směrech a jedním z nich je i větší zájem o kurzy přežití. Zájem Čechů se prý po invazi ruských vojsk na Ukrajinu zvětšil až trojnásobně, neboť lidé chtějí být připraveni na krizové situace. Velké popularitě se těší jak kurzy přežití v přírodě, tak ty ve městě, ale také například sortiment pro přežití. Češi více nakupují konzervovaná jídla i filtry na vodu, informuje Česká televize.

Doporučeno
Jurečka: Životní minimum se od července zvýší, zřejmě až o 5 % Jurečka: Životní minimum se od července zvýší, zřejmě až o 5 % 9. května 2022 7:56

„Lidé si uvědomují, že změny a krizové situace mohou přijít naráz, ze dne na den, a chtějí být připraveni. Vzpomeňme jen na to, že první lockdown přišel v podstatě ze dne na den, stejné to může být s blackoutem, s omezením dodávek plynu, s nedostatkem jídla, s ekonomickou krizí,“ řekl jednatel firmy Outdoor Survival Amar Ibrahim s tím, že zájem o kurzy přežití se zvedl až trojnásobně.

Anketa:
Přihlásil/a ses nebo máš v plánu se přihlásit na kurz přežití? 
Ano
Ne
Ještě nevím
Ano
30 %
Ne
41 %
Ještě nevím
30 %

Obdobně to vidí také majitel firmy Zážitky.cz Jan Hájek, podle kterého Češi projevují větší zájem o kurzy přežití již od února. K němu se pak přidává i David Michovský ze společnosti Hotrock.cz. Na rozdíl od doby před pandemií koronaviru je prý zájem o kurzy přežití vyšší až o 50 %. „Zvýšený zájem o kurzy přisuzuji především tomu, že lidé začali v době pandemie více chodit do přírody a zajímat se o outdoor a kempování. Také je to teď moderní. V televizi běží seriály o přežití,“ řekl.

Češi projevují větší zájem nejen o kurzy přežití, ale také o vybavení pro přežití. E-shop Outdoorstuff.cz uvádí, že zájem o konzervované jídlo vzrostl až o 1 700 % a zájem o zboží, pomocí kterého si můžeš filtrovat vodu, zaznamenal nárůst o 500 %. Více se kupují i krabičky poslední záchrany, evakuační vaky nebo medik lékárny. 

Domů
Sdílet
Diskuse