Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2022 18:30
Čas čtení 1:00
Ilona Hobzová

Česká republika nahradí Rusko v Radě OSN pro lidská práva

Česká republika nahradí Rusko v Radě OSN pro lidská práva
Zdroj: Pixabay/volně k užití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Mandát má Česko až do prosince 2023.

Valné shromáždění OSN v úterý zvolilo Českou republiku do Rady OSN pro lidská práva. Nahradí tam Rusko, kterému bylo pozastaveno členství, následně orgán samo opustilo. O zvolení Česka informovala Rada na svém Twitteru. Její mandát začíná ihned.

Doporučeno
Česká matka, které norské soudy odebraly děti, se stížností neuspěla. „Je symbolem boje proti bezpráví,“ říká europoslanec Česká matka, které norské soudy odebraly děti, se stížností neuspěla. „Je symbolem boje proti bezpráví,“ říká europoslanec 10. května 2022 17:30

Lipavský: Ochrana lidských práv je prioritou

Česko bylo zvoleno 157 členy Valného shromáždění a ponechá si mandát do 31. prosince 2023, kdy dokončí termín za Rusko. Zvolení Česka na Twitteru okomentoval i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Jsem moc rád, že Česko bylo zvoleno do Rady OSN pro lidská práva. Děkuji členským státům OSN za projevenou důvěru,“ uvedl ministr a dodal, že Česko se hned ve čtvrtek účastní zasedání k porušování lidských práv v důsledku ruské agrese vůči Ukrajině. Ochrana lidských práv je podle šéfa české diplomacie prioritou vlády i Pirátské strany. 

Rada OSN pro lidská práva je hlavním mezivládním orgánem OSN v lidskoprávní oblasti. Jejím cílem je posilovat a podporovat lidská práva a základní svobody po celém světě. Vznikla v roce 2006. Skládá se ze 47 států OSN volených Valným shromážděním OSN na 3 roky. Každý stát může být členem Rady maximálně dvě po sobě jdoucí období. Pravidelně se schází třikrát ročně, mimořádně může zasedat dle potřeby, většinou v reakci na akutní lidskoprávní krize ve světě.

Domů
Sdílet
Diskuse