Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2022 12:51
Čas čtení 0:46
Tereza Šnajdrová

Novým pražským arcibiskupem bude Jan Graubner. Ve funkci nahradí kardinála Dominika Duku

Novým pražským arcibiskupem bude Jan Graubner. Ve funkci nahradí kardinála Dominika Duku
Zdroj: Arcibiskupství olomoucké
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Do čela pražské arcidiecéze bude jmenován olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Ve funkci tak nahradí kardinála Dominika Duku, který odchází kvůli vysokému věku.

Novým pražským arcibiskupem se podle Vatikánu stane olomoucký arcibiskup Jan Graubner. V čele pražské arcidiecéze nahradí kardinála Dominika Duku, který z funkce odchází po 12 letech. Výběr nového pražského arcibiskupa trval několik let. Běžně je zvykem, že církevní hodnostáři odchází ze své funkce ve věku 75 let, avšak Duka jen před pár týdny oslavil již 79. narozeniny.

Doporučeno
ČHMÚ: V těchto krajích platí výstraha před vznikem požárů, zklidnění situace je zatím v nedohlednu ČHMÚ: V těchto krajích platí výstraha před vznikem požárů, zklidnění situace je zatím v nedohlednu 13. května 2022 10:47

Arcibiskupa Jana Graubnera do funkce jmenoval papež František. „Jeho Svatost papež František o dnešním poledni jmenoval 37. pražským arcibiskupem a 25. českým primasem J. Exc. Mons. Jana Graubnera, doposavad arcibiskupa olomouckého a metropolitu moravského,“ napsalo na svém webu Arcibiskupství pražské.

Dominik Duka na svou funkci rezignoval již na jaře roku 2018, neboť dosáhl katolického věku 75 let, kdy měl odejít do penze. Hledání jeho nástupce však trvalo čtyři roky a papež František jej proto vyzval, aby ve funkci posečkal, dokud nebude stanoveno jinak. Na podzim téhož roku pak do Česka přijel vyslanec Vatikánu Charles Daniel Balvo a začalo se vybírat.

S kardinálem Dukou tak z pražské arcidiecéze odejdou i kontroverzní výroky, které mnohdy pobuřovaly širší veřejnost. Ani Jan Graubner však není bez poskvrny. V minulosti čelil obvinění, že věděl o sexuálním zneužívání v církvi, a přesto proti němu nezasáhl. 

Domů
Sdílet
Diskuse