Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2022 20:16
Čas čtení 1:01
Barbora Volfová

Projekt Housing First, který v Česku zajišťuje bydlení lidem v nouzi, bude pokračovat

Projekt Housing First, který v Česku zajišťuje bydlení lidem v nouzi, bude pokračovat
Zdroj: Pexels/olia danilevich
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Projekty zajišťují stabilní bydlení pro nejohroženější skupinu obyvatel, která předtím žila na ulici, na ubytovnách, v azylových domech nebo v nevyhovujících bytech.

Celorepublikový projekt Housing First, který zajišťuje bydlení lidem v nouzi a pomáhá jim vrátit se do důstojného života, bude pokračovat za podpory Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a Ministerstva pro místní rozvoj (MPMR). V Česku díky Housing First získalo bezpečný domov a podporu sociálních pracovníků více než 700 lidí, z toho 320 dětí, vyplývá z tiskové zprávy MPSV.

Projekty zajišťují stabilní bydlení pro nejohroženější skupinu obyvatel, která předtím žila na ulici, na ubytovnách, v azylových domech nebo v nevyhovujících bytech. Úspěšnost projektů v Česku je 86 %, což je podle ředitelky Platformy pro sociální bydlení Barbory Bírové srovnatelné s projekty v zahraničí. Housing First byly realizovány například v Jihlavě, Plzni, Mostě nebo v Českých Budějovicích. 


„Díky Housing First se děti vrací z ústavů zpátky do rodin, kam patří, lidé ohrožení nouzí a chudobou mají šanci, že nakonec neskončí na ulici, a ti, kteří na ulici už jsou, získávají naději, že bez střechy nad hlavou nezůstanou věčně. To vše jsou dostatečně pádné důvody k tomu, abychom v podpoře a pomoci ohroženým obyvatelům pokračovali i nadále,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).


Kromě spuštění dotační výzvy v OPZ+ na MPSV poskytne i MMR prostředky
na zřizování sociálních bytů. „Způsob, jakým se Housing First v Česku rozvíjí, je unikátní i v evropském měřítku. Jsme svědky rekordního zapojení obcí i neziskových organizací, projekty mají podporu důležitých ministerstev a směřujeme k jejich systémovému ukotvení.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Mohu tak s nadšením říct, že projekt je na nejlepší cestě k tomu, aby do dalších let pomohl významnější části lidí v bytové nouzi,” dodává Barbora Bírová.

Domů
Sdílet
Diskuse