Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2022 v 12:07
Čas čtení 0:38
Tereza Patočková

Vláda začne příspěvek 5000 korun na dítě vyplácet v srpnu, někdo jej dostane automaticky

NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Vláda ve středu schválila příspěvek 5 tisíc korun na jedno dítě do 18 let pro rodiny, které mají roční příjem do jednoho milionu korun hrubého. Tento příspěvek kabinet Petra Fialy (ODS) avizoval již dříve.

Vyplácení by mělo začít v srpnu, aby příspěvek mohl reálně pokrýt výdaje, které jsou spojeny se začátkem školního roku. Finanční pomoc dostanou rodiny na každé dítě do 18 let, podmínkou je ale jejich roční příjem. Ten nesmí překročit milion korun hrubého ročně. Obě podmínky již dříve oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Informoval o tom server Novinky.cz.


Konkrétně by pak stát platil 5 tisíc korun na děti, jimž letos 1. srpna ještě nebude 18 let, ale také na ty, které se teprve narodí od 2. srpna do konce roku. Pokud rodiče pobírají na děti přídavky, dostanou jednorázovou dávku automaticky v srpnu. Ostatní by o ni měli požádat elektronicky nebo osobně na místech označených jako Czech POINT.

Marian Jurečka
Zdroj: Úřad vlády ČR

„Vyplnit budou muset jednoduchou žádost, k níž bude potřeba bankovní či digitální identita,” uvedl Jurečka. Součástí žádosti je také čestné prohlášení o příjmech. Tímto způsobem to bude dle Jurečky nejjednodušší. „Nechceme, aby to zatěžovalo občany nebo úředníky a úřednice na úřadech práce,” vysvětlil.

Domů
Sdílet
Diskuse