Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. června 2022 16:05
Čas čtení 1:00
Adéla Ježková

Spolek Jezevky obsadil chodbu před kancelářemi radních na pražském magistrátu. Upozorňuje na konec humanitárních hostelů

Spolek Jezevky obsadil chodbu před kancelářemi radních na pražském magistrátu. Upozorňuje na konec humanitárních hostelů
Zdroj: Se svolením Jezevky
NEWS PRAHA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Spolek Jezevky upozorňuje na to, že vedení Prahy prozatím nevyřešilo pobyt nájemníků humanitárních hostelů po 30. červnu, kdy končí uzavřené smlouvy.

„60 lidem hrozí ztráta bydlení,“ upozorňuje spolek Jezevky. Aktivisté a aktivistky se proto rozhodli obsadit chodby před kancelářemi radních na Magistrátu hlavního města Prahy. Požadují, aby se radní okamžitě začali zabývat otázkou humanitárních hostelů, kterým má být koncem června ukončen provoz. Kromě plakátů a letáků umístili do prostorů Nové radnice na Mariánském náměstí i skládací lehátka. 

Protest organizují Jezevky s kolektivem Cože pod iniciativou Spát doma. Žádají, aby Rada hlavního města Prahy zajistila, že každý ze 148 obyvatel humanitárních hostelů bude mít adekvátní bydlení i po 1. červenci 2022, a to „bydlení smluvně ošetřené s jistotou podpory města minimálně do 1. dubna 2023“. Zároveň požadují, aby metropole zřídila občanské shromáždění věnující se bytové krizi v Praze, a to rovněž do 1. dubna. 

„Ačkoliv na ubytování v hostelech závisí k dnešnímu dni okolo 160 lidí, město se jejich fungování rozhodlo k 30. 6. 2022 ukončit. Praha věděla, že lidé ubytovaní v hostelech budou potřebovat adekvátní náhradu, nicméně během uplynulého roku nezvládla sehnat potřebnou kapacitu. V současnosti nabízí 80 míst ve vznikajících městských ubytovnách. Pokud situaci nevyřeší, přibližně šedesát lidí se ze dne na den znovu ocitne v bezvýchodné situaci nocí strávených v parcích a na lavičkách,“ uvádí Jezevky na svých webových stránkách. Zdůrazňují, že na vyřešení náhradního bydlení zbývá pouhých sedmnáct dní.

jezevky
Zdroj: Se svolením Jezevky

Praha zřídila humanitární hostely v reakci na epidemii onemocnění covid-19, která tvrdě zasáhla lidi bez domova. V zařízeních po celé Praze nalezly dočasný domov stovky lidí. Téměř všem se podle spolku Jezevky podařilo bydlení na hostelu udržet a většina zvládá platit městem stanovený nájem.

Domů
Sdílet
Diskuse