Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2022 11:37
Čas čtení 1:03
Eduard Starkbauer TASR

Kazachstán se postavil Rusku. Prezident Tokajev neplánuje uznat separatistické „republiky“ v Donbasu

Kazachstán se postavil Rusku. Prezident Tokajev neplánuje uznat separatistické „republiky“ v Donbasu
Zdroj: TASR/AP
NEWS KAZACHSTÁN RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Rusko považuje ochranu Doněcké a Luhanské lidové „republiky“ za klíčový argument své „speciální vojenské operace“.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev se verbálně postavil ruským plánům rozbíjet územní celistvost Ukrajiny. Tokajev se během veřejné diskuse s Vladimirem Putinem na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradu vyjádřil, že s největší pravděpodobností neuzná samozvanou separatistickou Doněckou lidovou republiku (DLR) ani Luhanskou lidovou republiku (LLR) za nezávislé státy.

Doporučeno
Seskok parašutistů, bohoslužba a pieta v Praze připomněly padlé výsadkáře Seskok parašutistů, bohoslužba a pieta v Praze připomněly padlé výsadkáře 18. června 2022 14:31

Kasym-Žomart Tokajev svůj postoj vysvětlil tím, že v současném mezinárodním systému je nad právem národa na sebeurčení nadřazen princip územní celistvosti států. Kazachstán ve stejném duchu neplánuje uznat ani nezávislost Tchaj-wanu, Kosova, Abcházie či Jižní Osetie. 

Tokajevovo stanovisko ve věci separatistických republik v Donbasu ostře kontrastuje s ruskou strategickou obhajobou války na Ukrajině. Rusko totiž už Doněckou i Luhanskou lidovou republiku oficiálně uznalo a veřejně deklaruje, že právě jejich obrana je jedním z důvodů „speciální operace“ na Ukrajině.

Doporučeno
Reportáž: Kdo jsou studenti a studentky, kteří v Praze stávkovali za klima? Reportáž: Kdo jsou studenti a studentky, kteří v Praze stávkovali za klima? 17. června 2022 20:00

Prezident Kazachstánu patří k blízkým spojencům Putina. Ruské ofenzivě na Ukrajině však od jejího začátku ani jednou nevyjádřil plnou podporu. Ukrajina má podle něj plné právo na zachování územní celistvosti. „Existují různé názory, jsme otevřená společnost.“


Na petrohradském ekonomickém fóru se Tokajev s Putinem neshodl ani v ekonomických otázkách. Poté, co Vladimir Putin řečnil o konci dominance Západu, mu kazašský prezident připomněl, že přece „musí vidět, že Spojené státy a Západ jsou obecně solidní z hlediska ekonomického rozvoje“. Důkazem je podle Tokajeva i hromadný odliv mozků, které se uplatňují právě na Západě a podporují jeho ekonomickou prosperitu.

Domů
Sdílet
Diskuse