Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2022 16:23
Čas čtení 1:26
Ilona Hobzová

VIDEO: Detektivové zadrželi šestnáct lidí, kteří vyráběli a distribuovali pervitin. Hrozí jim 12 let vězení

VIDEO: Detektivové zadrželi šestnáct lidí, kteří vyráběli a distribuovali pervitin. Hrozí jim 12 let vězení
Zdroj: Policie České republiky
NEWS POLICIE ČR ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Do realizace s názvem Fictor se zapojilo přes sto policistů z Prahy, Speciální pořádková jednotka, Celní správa, Vojenská policie a také kriminalisté ze Středočeského, Plzeňského, Jihomoravského kraje, Národní protidrogové centrály a Toxi týmu.

Pražští detektivové zadrželi šestnáctičlennou organizovanou skupinu, která vyráběla a distribuovala vysoce kvalitní pervitin. Zajistili šest milionů korun v hotovosti, tři automobily a více než kilogram drogy. V současné chvíli bylo obviněno jedenáct osob, z toho sedm z nich je stíháno vazebně. Pokud budou odsouzeni, hrozí jim až dvanáct let vězení.

Realizace Fictor

Případem se pražští detektivové zabývali už od začátku loňského roku. Tehdy pronikli do zájmového prostředí, ve kterém nebylo problém sehnat velké množství vysoce kvalitního pervitinu. 

„Díky preciznímu rozpracování celého případu, ve kterém byly využity operativně pátrací prostředky a také podpůrné operativně pátrací prostředky, kriminalisté postupně rozkryli celou organizovanou skupinu, která se skládala ze šestnácti lidí. Letos v červnu, když už měli dostatek důkazního materiálu, proběhla realizace s názvem Fictor, při které celou skupinu zadrželi,“ vysvětlil policejní mluvčí Richard Hrdina.

Do akce se zapojilo více než sto policistů z Prahy a několika dalších krajů, Celní správa, Vojenská policie i Národní protidrogová centrála. Provedli celkem 7 domovních prohlídek a 4 prohlídky jiných prostor, při kterých zadrželi 11 členů gangu. „Při této akci zajistili velké množství chemických prekursorů, baněk, varného skla, kompletní výrobnu metamfetaminu a plastové kanystry a barely s desítkami litrů různých látek. Dále zajistili tři motorová vozidla, bezmála šest milionů korun v hotovosti, půl milionu na bankovních účtech a přes jeden kilogram bílé krystalické látky,“ uvedl Hrdina. Dalších pět lidí zadrželi kriminalisté o několik dní později. 

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Skupina byla podle mluvčího velmi výkonná, dle odhadu vyrobila několik desítek kilogramů velmi kvalitního pervitinu. Vše řídil čtyřiačtyřicetiletý cizinec, který kooperoval se svou českou šestatřicetiletou přítelkyní. „Nepoctivě vydělané peníze jim pomáhala zlegalizovat jeho bývalá přítelkyně, které prošlo přes bankovní účet během roku a půl přes devět milionů korun,“ vysvětlil Hrdina a doplnil, že v současné chvíli je obviněno jedenáct osob, sedm z nich je stíháno vazebně. Za trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a legalizace výnosů z trestné činnosti jim hrozí až dvanáct let za mřížemi.

Domů
Sdílet
Diskuse