Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2022 11:30
Čas čtení 0:47
Ilona Hobzová

„Interrupce zachraňují životy!“ V Praze proběhla demonstrace proti zákazu interrupcí v USA

NEWS PŘÍSTUP K INTERRUPCI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Podle odhadů Amnesty International se happeningu účastnilo několik stovek lidí.

Ve čtvrtek se v Praze konal protest proti zrušení práva na interrupci v USA, o kterém minulý týden rozhodl tamní Nejvyšší soud. Podle odhadů Amnesty International, která spolu s dalšími organizacemi protest pořádala, se happeningu účastnilo přibližně šest až sedm stovek lidí. 

Protestní pochod i petice 

Akce měla původně začít na Malostranském náměstí. Zájem byl ale veliký, takže organizátoři museli přeložit místo setkání na náměstí Jana Palacha. Tam promluvili řečnice a řečníci za Amnesty International ČR, Konsent nebo Českou ženskou lobby. Po zahájení se průvod s transparenty přesunul před americkou ambasádu. 

potraty, protest, Amnesty Internationalpotraty, protest, Amnesty Internationalpotraty, protest, Amnesty Internationalpotraty, protest, Amnesty International
Zobrazit galerii
(17)

Nejvyšší soud Spojených států rozhodl 24. června 2022 o ukončení ochrany práva na interrupce. To v praxi znamená, že rozhodování o interrupcích bude v režii jednotlivých států. 

„Přístup k interrupcím je lidským právem. Podle mezinárodního práva v oblasti lidských práv má každý právo na život, právo na zdraví a právo nebýt vystaven násilí, diskriminaci a mučení nebo jinému krutému, nelidskému a ponižujícímu zacházení. Nutit někoho pokračovat v těhotenství proti jeho vůli – ať už z jakéhokoli důvodu – je porušením těchto práv. Interrupce musí být legální, bezpečná a dostupná pro všechny,“ vyzvala Amnesty International, která zároveň nabízí lidem možnost podepsat petici, v níž se obrací na guvernéry jednotlivých amerických států.

Domů
Sdílet
Diskuse