UNESCO zařadilo ukrajinský boršč na Seznam světového kulturního dědictví. Vyžaduje prý „naléhavou ochranu“
Toto rozhodnutí učinilo UNESCO ve zrychleném procesu po ruské invazi na Ukrajinu.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.

UNESCO zařadilo ukrajinský boršč na Seznam světového kulturního dědictví. Vyžaduje prý „naléhavou ochranu“
Toto rozhodnutí učinilo UNESCO ve zrychleném procesu po ruské invazi na Ukrajinu.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.

Organizace OSN pro vzdělávání, vědu a kulturu UNESCO zařadila v pátek ukrajinskou polévku boršč na seznam kulturního dědictví. Vyžaduje podle ní „naléhavou ochranu“.
Ukrajina považuje boršč – hustou výživnou polévku, která se připravuje z červené řepy – za své národní jídlo, přestože se běžně konzumuje i v Rusku a jiných postsovětských republikách či v Polsku.
Rozhodnutí umístit boršč na seznam ohroženého dědictví učinilo UNESCO ve zrychleném procesu po ruské invazi na Ukrajinu. V úvahu se bral „negativní vliv války na tuto tradici“.
„Ukrajinský boršč – národní verze boršče, který se konzumuje v několika zemích regionu – je nedílnou součástí života ukrajinské rodiny a společnosti,“ uvádí orgán OSN.
Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová rozhodnutí UNESCO komentovala slovy, že v současnosti „vše podléhá ukrajinizaci“.
Základem boršče, zelné polévky s masem a se zeleninou, je vývar z kostí a masa – obvykle předního hovězího pro ruskou nebo ukrajinskou verzi boršče – a směs osmažené zeleniny (červená řepa, zelí, brambory, mrkev, cibule).
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.