Toto rozhodnutí učinilo UNESCO ve zrychleném procesu po ruské invazi na Ukrajinu.
Organizace OSN pro vzdělávání, vědu a kulturu UNESCO zařadila v pátek ukrajinskou polévku boršč na seznam kulturního dědictví. Vyžaduje podle ní „naléhavou ochranu“.
Ukrajina považuje boršč – hustou výživnou polévku, která se připravuje z červené řepy – za své národní jídlo, přestože se běžně konzumuje i v Rusku a jiných postsovětských republikách či v Polsku.
Rozhodnutí umístit boršč na seznam ohroženého dědictví učinilo UNESCO ve zrychleném procesu po ruské invazi na Ukrajinu. V úvahu se bral „negativní vliv války na tuto tradici“.
„Ukrajinský boršč – národní verze boršče, který se konzumuje v několika zemích regionu – je nedílnou součástí života ukrajinské rodiny a společnosti,“ uvádí orgán OSN.
Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová rozhodnutí UNESCO komentovala slovy, že v současnosti „vše podléhá ukrajinizaci“.
Základem boršče, zelné polévky s masem a se zeleninou, je vývar z kostí a masa – obvykle předního hovězího pro ruskou nebo ukrajinskou verzi boršče – a směs osmažené zeleniny (červená řepa, zelí, brambory, mrkev, cibule).