Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
2. července 2022 18:01
Čas čtení 1:09
Vojtěch Vanda

Brazilský prezident musí za sexuální urážky zaplatit reportérce přes 150 tisíc korun

Brazilský prezident musí za sexuální urážky zaplatit reportérce přes 150 tisíc korun
Zdroj: Wikimedia/Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil
NEWS BRAZÍLIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Brazilský soud rozhodl, že prezident musí zaplatit 35 tisíc realů (skoro 156 tisíc korun) tamní novinářce, ke které měl před dvěma lety nevhodné sexuální narážky.

Jair Bolsonaro, brazilský prezident, musí zaplatit 35 tisíc realů (skoro 156 tisíc korun) tamní novinářce kvůli tomu, že ji v roce 2020 počastoval poznámkami se sexuálními narážkami. Rozhodl o tom brazilský soud v Sao Paulu.

Bolsonaro tvrdil, že reportérka listu Folha de Sao Paulo Patrícia Campos Mello nabízela sexuální styk výměnou za informace do investigativního článku o brazilských prezidentských volbách v roce 2018. Mello v reakci na to prezidenta zažalovala, informuje CNN.

Doporučeno
Válka na Ukrajině: Prezident Brazílie o Putinových záměrech údajně věděl. Invazi neodsuzuje a svou zemi označil za neutrální Válka na Ukrajině: Prezident Brazílie o Putinových záměrech údajně věděl. Invazi neodsuzuje a svou zemi označil za neutrální 28. února 2022 7:24

I když by s tím obyčejný pozorovatel úplně nepočítal, rozhodnutí soudu bylo v tomto případě poměrně jasné – středeční soud rozhodl v poměru 4 : 1 o prezidentově vině. „Je to vítězství pro všechny ženy,“ radovala se Campos Mella po skončení řízení. „Děkuji skvělému Taisu Gasparianovi, mému právníkovi, a vám všem za reakce. Bez vás by to nebylo možné,“ uvedla na Twitteru.

Brazilský prezident prohrál druhý soud za sebou. V tom prvním přiznal dvůr odškodné pro novinářku ve výši 20 tisíc realů (89 tisíc korun), ale Bolsonaro se proti rozsudku odvolal.

Podobně se povedlo Campos Mello vyhrát soud proti synovi hlavy státu Brazílie, Eduardu Bolsonarovi, který tvrdil, že se novinářka pokusila své zdroje svést, aby získala informace, které by mohly poškodit jeho otce. V roce 2021 byl za svůj výrok odsouzen a musel zaplatit odškodnění ve výši 30 tisíc realů (zhruba 133 tisíc korun).

Soudce v odůvodnění napsal, že Bolsonaro měl být ve svém vyjádření k situaci opatrnější vzhledem k tomu, jakou má politickou roli, a také proto, že je synem hlavy státu.

Domů
Sdílet
Diskuse