Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2022 11:12
Čas čtení 0:59
Ilona Hobzová ČTK

Na jižní Moravě hygienici evidují u dětí osmkrát víc neštovic než loni

Na jižní Moravě hygienici evidují u dětí osmkrát víc neštovic než loni
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Letos se neštovicemi nakazilo už více než pět tisíc dětí.

Hygienici v Jihomoravském kraji letos evidují u dětí osmkrát více případů planých neštovic ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Od začátku ledna do 10. července je letos 5303 případů, loni jich v tuto dobu bylo 625. ČTK to dnes řekla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní se děti v 80 procentech případů nakazily ve škole. Neštovice jsou infekční virové onemocnění projevující se svědivou vyrážkou. Šíří se vzduchem nebo kontaktem s nakaženým.

Čísla ještě porostou, v srpnu přijde pokles

Zhruba 15 procent případů má souvislost s rodinou a zbytek je bez přímé souvislosti. „Nejvíce případů je ve věku od pěti do devíti let. Přestože školní rok skončil, lze očekávat vzhledem k délce inkubační doby v průměru 14 dní s maximem tři týdny i nadále vyšší výskyt,“ uvedla Ciupek. Podle ní se jen v prvních deseti dnech prázdnin objevilo 171 případů neštovic. „V druhé polovině prázdnin očekáváme pokles kvůli pobytu venku a mimo uzavřené kolektivy,“ poznamenala hygienička.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

V předchozích dvou sezonách podle ní nenastalo přirozené promořování běžnými infekcemi. „Bylo to v důsledku lockdownů a nošení ochrany dýchacích cest. Nyní se situace takříkajíc dohání,“ dodala Ciupek. Kontakty lidí v letech 2020 a 2021 výrazně omezila vládní nařízení v souvislosti se šířením pandemie covidu-19.

Mohlo by tě zajímat:
Bruce Willis skončil s herectvím. Toto je jeho 10 nejlepších filmů, které musí vidět každý fanoušek
– Překvap oslavence a pošli místo nudné zprávy tato originální blahopřání k narozeninám
Nevíte kam jet na výlet? Máme pro vás několik cestovatelských tipů.
Domů
Sdílet
Diskuse