Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2022 17:26
Čas čtení 1:25
Barbora Volfová

Vědci z MIT přišli s řešením, jak zmírnit klimatickou krizi. Plán zní: vesmírné bubliny

Vědci z MIT přišli s řešením, jak zmírnit klimatickou krizi. Plán zní: vesmírné bubliny
Zdroj: MIT
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA VESMÍR ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Výzkumníci jsou přesvědčeni o tom, že základní výhody slunečního štítu stále existují. Napadlo je tedy vytvořit nad planetou tzv. bublinový slunečník, který by chránil Zemi před slunečním zářením.

S obavami, že úsilí zastavit tok přebytečných skleníkových plynů vypouštěných do naší atmosféry nebude stačit k tomu, aby nás zachránilo před zhoršující se krizí, se inženýři MIT vrátili k desítky let staré vizi pomoci ke zmírnění dopadů změny klimatu. Informuje o tom server Bgr.

Výzkumníci jsou přesvědčeni o tom, že základní výhody slunečního štítu stále existují. Rozmístění řady high-tech bublin o velikosti Brazílie nad planetu Zemi by podle nich fungovalo jako slunečník, který by vytvořil trochu stínu a chránil by Zemi před slunečním zářením. Tyto vesmírné bubliny by pak podle vědců mohly zmírnit, nebo dokonce zvrátit změnu klimatu. Určitě bychom ale neměli usnout na vavřínech a čekat až naši planetu zachrání bublinový vynález.  

Vesmírné bubliny.
Vesmírné bubliny. Zdroj: MIT

Země zaznamenala v posledních několika stoletích rostoucí teploty, a nedávno dokonce další díru v ozonové vrstvě Země. NASA vydala aktualizovanou vizuální ukázku teplotních změn od roku 1880 do roku 2021. Podívej se na GIF, jak bídně na tom náš domov doopravdy je. 

Teploty uvedené v GIFu o změně klimatu jsou založeny na datech, která NASA stáhla z Goddardova institutu pro vesmírná studia. Změna globální teploty o 1–⁠2 stupně by mohla mít na naši planetu nedozírné důsledky. Nejen, že by mohla zapříčinit tání ledovců (což už se mimochodem děje), čímž by se zvedla hladina moře a potápěly se břehy, ale také by mohla vést k vyhynutí některých zvířat.

Ambiciózní bublinový plán je založen na konceptu, se kterým poprvé přišel astronom Roger Angel. Astronom původně navrhoval použít „mrak“ malých kosmických lodí k ochraně Země před slunečním zářením.

Doporučeno
Reportáž: Kdo jsou studenti a studentky, kteří v Praze stávkovali za klima? Reportáž: Kdo jsou studenti a studentky, kteří v Praze stávkovali za klima? 17. června 2022 20:00

Vesmírné bubliny bude potřeba dostat do libračního centra L1, což je přesně místo mezi Zemí a Sluncem, kde se gravitace hvězdy i naší planety ruší. Bubliny by se tak teoreticky mohly vznášet bez velkého tahu od obou těles. 

„Věříme, že pokrok ve studiích proveditelnosti solárního štítu na další úroveň by nám mohl v nadcházejících letech pomoci činit informovanější rozhodnutí, pokud by se tyto geoinženýrské přístupy staly naléhavými,“ říká Carlo Ratti, profesor městských technologií na MIT Senseable City Lab.

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších erotických filmů (Žebříček)
Zamilované SMS pro (ne)romantiky aneb jak vyznat lásku originálním způsobem
Nevíte kam jet na výlet? Máme pro vás několik cestovatelských tipů.
Zpět
Sdílet
Diskuse