Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Plzeňský Prazdroj.
20. července 2022 15:00
Čas čtení 2:01
Sponzorovaný obsah

Méně kalorií a ovocná chuť. Už jsi ochutnal americký hit hard seltzer?

Méně kalorií a ovocná chuť. Už jsi ochutnal americký hit hard seltzer?
Zdroj: Plzeňský Prazdroj
GASTRO ALKOHOL HARD SELTZER LETNÍ DRINKY
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Co je hard seltzer a jak se nápoj vyrábí?

Léto je čas grilovaček, táboráků a teplých večerů s přáteli, kde nemůže chybět dobré jídlo a pití. Pokud pořádáš menší sešlost nebo letní party a chceš zkusit něco jiného, než je tradiční pivo nebo víno, vsaď na hard seltzer. Tato alkoholická sodovka k nám dorazila z Ameriky, kde se stala díky ovocné chuti a nízkému obsahu kalorií hitem.

Naštěstí pro hard seltzer nemusíš až do Ameriky, pivovar Plzeňský Prazdroj vyrábí tento drink v Čechách pod názvem Viper. Vychutnat si ho můžeš ve třech ovocných příchutích – brusinka, limetka a broskev. Jak se nápoj vyrábí a co se vůbec pod označením hard seltzer skrývá?

objev viper

Co je hard seltzer?

Hard seltzer je označení pro jemně perlivý nápoj, který se vyrábí ze zkvašeného třtinového cukru nebo ječmenného sladu. Doslovný překlad „tvrdá soda“ naznačuje, že se jedná v podstatě o sodovku s alkoholem. Obsah alkoholu se pohybuje kolem 5 %, tedy podobně jako výčepní pivo. Vyniká osvěžující, obvykle ovocnou chutí, což z něj dělá ideální drink na festivaly, koncerty, ale i grilovačky a posezení s přáteli. Dá se také použít jako přísada na přípravu letních drinků, kterým dodá perlivost a ovocnou svěžest.

viper, hard seltzer
Zdroj: Plzeňský Prazdroj

V Americe plní nákupní košíky

Autorství nápadu na vytvoření „tvrdé sody“ se připisuje Nicku Shieldsovi a jeho obchodnímu partnerovi Davu Holmesovi. Jejich cílem bylo vytvořit pomyslný most mezi pivem, vínem a koktejly. S realizací svého plánu začali v listopadu 2013, kdy se v americkém Connecticutu zrodil první nápoj typu hard seltzer. Velmi rychle se stal hitem, už v roce 2019 prodeje vzrostly o více než 200 procent a v současnosti dosahují 2,7 bilionu dolarů, což je suma, za kterou by sis mohl koupit úspěšnou americkou firmu.

Úspěch hard seltzerů ale vlastně není nic zvláštního. Kromě ovocné chuti za ním stojí nízký obsah alkoholu a kalorií. V regálech supermarketů navíc hard seltzery jen těžko přehlédneš díky chytlavému designu plechovek a lahví, který snadno upoutá pozornost. Jsou atraktivní zejména pro věkovou skupinu od 18 do 25 let, jejíž příslušníci sledují trendy a rádi zkouší nové věci. 

viper, hard seltzer
Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Viper: Český hard seltzer

Do výroby hard seltzerů se začínají pouštět i české pivovary. Jedním z prvních byl pivovar Plzeňský Prazdroj, který vyrábí alkosodu pod názvem Viper. Má 4 procenta alkoholu a 96 kalorií v jedné plechovce. Neobsahuje žádné konzervanty ani umělá barviva, čímž si získává srdce mnoha konzumentů. „Viper je nový alkoholický nápoj pro všechny, kteří hledají méně sladký a jemně ochucený drink s podobným podílem alkoholu jako výčepní pivo,“ představuje alkosodu brand manažerka značky Jana Vainerová.

Viper se vyrábí podobně jako pivo, měkká voda v plzeňských studních k tomu vytváří ideální podmínky. Nejprve se přivede k varu, následně se do ní přidá cukr, čímž dojde ke kvašení, které je základem pro tvorbu alkoholu. Proces trvá 6 dní, potom se Viper znovu filtruje, aby měl křišťálově průhlednou barvu. Nakonec se přidá ovocná složka a vznikne nápoj, který si zamiluješ i ty. Ovocná chuť a jemné perlení na jazyku potěší tvoje chuťové pohárky především v horkých letních dnech.

ochutnej viper!
hard seltzer, viper
Zdroj: Plzeňský Prazdroj
Pouze pro starší 18 let. Alkohol nepatří za volant a není vhodný pro těhotné ženy.
Domů
Sdílet
Diskuse