- produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
- sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
- násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
Co je hard seltzer a jak se nápoj vyrábí?
Léto je čas grilovaček, táboráků a teplých večerů s přáteli, kde nemůže chybět dobré jídlo a pití. Pokud pořádáš menší sešlost nebo letní party a chceš zkusit něco jiného, než je tradiční pivo nebo víno, vsaď na hard seltzer. Tato alkoholická sodovka k nám dorazila z Ameriky, kde se stala díky ovocné chuti a nízkému obsahu kalorií hitem.
Naštěstí pro hard seltzer nemusíš až do Ameriky, pivovar Plzeňský Prazdroj vyrábí tento drink v Čechách pod názvem Viper. Vychutnat si ho můžeš ve třech ovocných příchutích – brusinka, limetka a broskev. Jak se nápoj vyrábí a co se vůbec pod označením hard seltzer skrývá?
Co je hard seltzer?
Hard seltzer je označení pro jemně perlivý nápoj, který se vyrábí ze zkvašeného třtinového cukru nebo ječmenného sladu. Doslovný překlad „tvrdá soda“ naznačuje, že se jedná v podstatě o sodovku s alkoholem. Obsah alkoholu se pohybuje kolem 5 %, tedy podobně jako výčepní pivo. Vyniká osvěžující, obvykle ovocnou chutí, což z něj dělá ideální drink na festivaly, koncerty, ale i grilovačky a posezení s přáteli. Dá se také použít jako přísada na přípravu letních drinků, kterým dodá perlivost a ovocnou svěžest.
V Americe plní nákupní košíky
Autorství nápadu na vytvoření „tvrdé sody“ se připisuje Nicku Shieldsovi a jeho obchodnímu partnerovi Davu Holmesovi. Jejich cílem bylo vytvořit pomyslný most mezi pivem, vínem a koktejly. S realizací svého plánu začali v listopadu 2013, kdy se v americkém Connecticutu zrodil první nápoj typu hard seltzer. Velmi rychle se stal hitem, už v roce 2019 prodeje vzrostly o více než 200 procent a v současnosti dosahují 2,7 bilionu dolarů, což je suma, za kterou by sis mohl koupit úspěšnou americkou firmu.
Úspěch hard seltzerů ale vlastně není nic zvláštního. Kromě ovocné chuti za ním stojí nízký obsah alkoholu a kalorií. V regálech supermarketů navíc hard seltzery jen těžko přehlédneš díky chytlavému designu plechovek a lahví, který snadno upoutá pozornost. Jsou atraktivní zejména pro věkovou skupinu od 18 do 25 let, jejíž příslušníci sledují trendy a rádi zkouší nové věci.
Viper: Český hard seltzer
Do výroby hard seltzerů se začínají pouštět i české pivovary. Jedním z prvních byl pivovar Plzeňský Prazdroj, který vyrábí alkosodu pod názvem Viper. Má 4 procenta alkoholu a 96 kalorií v jedné plechovce. Neobsahuje žádné konzervanty ani umělá barviva, čímž si získává srdce mnoha konzumentů. „Viper je nový alkoholický nápoj pro všechny, kteří hledají méně sladký a jemně ochucený drink s podobným podílem alkoholu jako výčepní pivo,“ představuje alkosodu brand manažerka značky Jana Vainerová.
Viper se vyrábí podobně jako pivo, měkká voda v plzeňských studních k tomu vytváří ideální podmínky. Nejprve se přivede k varu, následně se do ní přidá cukr, čímž dojde ke kvašení, které je základem pro tvorbu alkoholu. Proces trvá 6 dní, potom se Viper znovu filtruje, aby měl křišťálově průhlednou barvu. Nakonec se přidá ovocná složka a vznikne nápoj, který si zamiluješ i ty. Ovocná chuť a jemné perlení na jazyku potěší tvoje chuťové pohárky především v horkých letních dnech.