Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2022 15:57
Čas čtení 1:00
Adéla Ježková

Průzkum: Téměř polovina generace Z používá místo Googlu k vyhledávání TikTok a Instagram

Průzkum: Téměř polovina generace Z používá místo Googlu k vyhledávání TikTok a Instagram
Zdroj: Unsplash/Olivier Bergeron/volně k užití
NEWS GOOGLE INSTAGRAM TIKTOK ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podle interních údajů společnosti Google dává téměř 40 % lidí patřících do generace Z přednost vyhledávání na TikToku a Instagramu.

Formát TikToku mění způsob, jakým mladí lidé vyhledávají na internetu, píše server TechCrunch. Vzhledem k tomu, že generace Z touží po velmi rychlém přístupu k širokému spektru informací, pro ně mají aplikace založené na videu jasné výhody. 

Seniorní viceprezident Googlu Prabhakar Raghavan na konferenci Fortune Brainstorm Tech uvedl, že podle interních studií společnosti téměř 40 % mladých lidí, když hledá místo na oběd, nejde na Mapy Google nebo do vyhledávače, ale na TikTok nebo Instagram. Průzkumu se zúčastnili američtí uživatelé ve věku 18 až 24 let. 

Doporučeno
Twitter zažívá nejdelší globální výpadek za poslední roky Twitter zažívá nejdelší globální výpadek za poslední roky 14. července 2022 15:15

Společnost Google pro server Insider uvedla, že čelí silné konkurenci z celé řady zdrojů, včetně obecných a specializovaných vyhledávačů a specializovaných aplikací. 

„Stále znovu a znovu zjišťujeme, že noví uživatelé internetu nemají očekávání a myšlení, na které jsme si zvykli,“ řekl Raghavan. Tito uživatelé nemají podle něj tendenci zadávat klíčová slova, ale spíše se snaží objevovat obsah novými, poutavějšími způsoby.

Tento trend by mohl časem omezit hlavní činnost společnosti Google a veškerá aktivita v oblasti doporučování různých podniků – například místních restaurací – by mohla být pro mladší uživatele internetu nezajímavá.

Anketa:
Co nejvíc používáš k vyhledávání ty?
Google.
Instagram.
TikTok.
Papírovou mapu.
Pazourek a hliněnou destičku.
Google.
79 %
Instagram.
5 %
TikTok.
5 %
Papírovou mapu.
2 %
Pazourek a hliněnou destičku.
8 %

Raghavan také poukázal na to, že mladí lidé, kteří dnes přicházejí na internet, mnohdy nikdy neviděli papírovou mapu. Mapové aplikace, které byly navrženy tak, aby vypadaly právě jako papírová mapa, tak podle něj nesplňují očekávání mladších uživatelů.

Google proto oznámil změny, které plánuje provést ve svém vyhledávači, aby oslovil i mladší publikum. V nabídce by dokonce měla být i možnost, aby uživatel mohl zamířit fotoaparátem nad oblastí, kterou zrovna prochází, a okamžitě o ní a jejím okolí získat informace. 

Doporučeno
10 nejsledovanějších českých tiktokerů a tiktokerek v roce 2022 10 nejsledovanějších českých tiktokerů a tiktokerek v roce 2022 13. července 2022 7:00
Domů
Sdílet
Diskuse