Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2022 6:00
Čas čtení 5:26
Tereza Šnajdrová

Nejméně 11 osob bylo zavražděno rukou sériového vraha z Long Islandu. Policie po něm stále pátrá, v květnu zveřejnila nové důkazy

Nejméně 11 osob bylo zavražděno rukou sériového vraha z Long Islandu. Policie po něm stále pátrá, v květnu zveřejnila nové důkazy
Zdroj: Courtesy Suffolk County PD/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI KRIMI NEVYŘEŠENÉ VRAŽDY PŘÍBĚHY PODLE SKUTEČNÉ UDÁLOSTI STRAŠIDELNÉ PŘÍBĚHY
Uložit Uložené

Přinášíme ti pokračování článkového seriálu Nevyřešené vraždy. Tentokrát se jedná o případy vražd, které se udály celkem nedávno.

V rámci našeho článkového seriálu Nevyřešené vraždy ti přinášíme příběh, který i po letech budí hrůzu.

Psal se rok 2010 a policie na Long Islandu našla ostatky čtyř žen. Po bližším ohledání zjistila, že se v okolí pláže Gilgo nachází nejméně dalších sedm těl, a okamžitě věděla, že stojí před velkým případem. Začalo pátrání po sériovém vrahovi z Long Islandu, jehož totožnost se nikdy nepodařilo odhalit, a smrt mladých dívek, které byly rozřezány nebo uškrceny, zůstane pravděpodobně navždy zahalena tajemstvím. Policie se ale nevzdává, po brutálním vrahovi stále pátrá, a jen před pár měsíci dokonce zveřejnila nové informace…

Doporučeno
Manžele zabil a jejich těla uložil do ledničky. Případ The Icebox Murders je stále zahalen tajemstvím Manžele zabil a jejich těla uložil do ledničky. Případ The Icebox Murders je stále zahalen tajemstvím 28. srpna 2022 11:00

Čtyřiadvacetiletá sexuální pracovnice Shannan Gilbert zmizela beze stop. Pátrání po ní přivedlo policisty k něčemu mnohem horšímu

V květnu roku 2010 z domu klienta nacházejícího se v Ocean Parkway, poblíž Oak Beach, utekla sexuální pracovnice Shannan Gilbert. Dlouhých 23 minut volala na tísňovou linku 911 a hystericky křičela, že ji „chtějí zabít“. Policisté však tenkrát nezasáhli, a když ani po měsíci od hovoru nebylo po Shannan ani stopy, oddělení pohřešovaných osob okresu Suffolk požádalo detektiva Johna Malliu, aby se do oblasti vypravil a spolu se svým psem cvičeným na hledání mrtvol po pohřešované pátral. V průběhu celého léta roku 2010 Mallia neúspěšně prohledal celou tamní pláž, neboť právě tam byla Shannan viděna naposledy. Mladá dívka ale zmizela beze stopy.
 
Mallia pak na pár měsíců pátrání přerušil, ale stále tušil, že za zmizením Shannan bude něco víc. V prosinci téhož roku se znovu pustil do pátrání, tentokrát poblíž parkoviště a silnic. Vycházel totiž ze schématu FBI, podle kterého bývají mrtvá těla nejčastěji pohozena v okolí silnic. Navzdory husté vegetaci a nánosu sněhu upozornil Malliův pes na pach a detektiva dovedl až ke kostře v rozpadajícím se pytli. V okruhu 500 metrů pak policisté objevili další tři těla, ale ani jedno nepatřilo pohřešované Shannan.
 
„Čtyři těla nalezená na stejném místě hovoří sama za sebe. Je to víc než náhoda. Mohli bychom mít co dočinění se sériovým vrahem,“ řekl tehdy novinářům policejní komisař okresu Suffolk Richard Dormer.
 

Doporučeno
Július pracoval na oddělení vražd. „Dnes už bych tuto práci nedělal. To, co vidíte v kriminálkách, je blbost“ Július pracoval na oddělení vražd. „Dnes už bych tuto práci nedělal. To, co vidíte v kriminálkách, je blbost“ 22. dubna 2024 7:00


Policie ihned zahájila rozsáhlé vyšetřování tzv. Gilgské čtyřky a do konce roku 2011 v okolí nalezla dalších šest lidských ostatků. Jižní pobřeží Long Islandu se tak rychle ze snového ráje proměnilo v noční můru, která tamní obyvatele děsí dodnes.

vraždy Long Island
Zdroj: Suffolk County Police Department/volně k použití

Oběti měly několik společných rysů. Jednalo se o mladé dívky, které pracovaly jako sexuální pracovnice

Vyšetřovatelé zjistili, že první čtyři oběti nalezené na pláži Gilgo měly hned několik společných rysů. Všechny dívky se živily jako sexuální pracovnice, které si své klienty před zmizením hledaly na Craigslistu. Jejich těla byla uložena v pytlích, a jak ukázala pitva, všechny dívky zemřely na uškrcení.
 
První obětí, kterou policie našla, byla čtyřiadvacetiletá Melissa Barthelemy. Ta žila v newyorském Bronxu a ztratila se 12. července 2009 poté, co se setkala s klientem, pak na svůj bankovní účet vložila 900 dolarů a snažila se dovolat svému starému příteli. Avšak marně. Následujících pět týdnů čelila její mladší sestra Amanda urážlivým, vulgárním a posměšným hovorům z telefonního čísla Melissy. Volající se Amandy ptal, zda je „stejná d**ka jako její sestra“, a vše nakonec vyvrcholilo hovorem, kdy volající muž řekl, že je Melissa mrtvá a on se bude „dívat, jak hnije“. Policie některé hovory vystopovala, ale k pachateli ji to nepřivedlo.

Doporučeno
Z usměvavé pečovatelky sériovou vražedkyní. Toto je příběh Dorothey Puente, která brutálně zavraždila 9 lidí Z usměvavé pečovatelky sériovou vražedkyní. Toto je příběh Dorothey Puente, která brutálně zavraždila 9 lidí 8. září 2022 6:00

Druhou obětí byla Maureen Brainard-Barnes, pětadvacetiletá matka dvou dětí, která se taktéž živila jako společnice. Naposledy byla viděna 9. července 2007, kdy chtěla strávit den v New Yorku. Před zmizením údajně volala svojí kamarádce a řekla jí, že má schůzku s klientem. Pak se po ní slehla zem. Krátce po jejím zmizení zavolal její kamarádce Saře Karnes muž, který tvrdil, že Maureen viděl v nevěstinci v Queensu. Tato informace se však nikdy nepotvrdila.
 
Dvaadvacetiletá Megan Waterman, třetí oběť nalezená na pláži Gilgo, se ztratila 6. června 2010 poté, co si na Craigslistu podala inzerát na své služby společnice. Den před zmizením řekla Megan svému příteli, že jde ven a zavolá mu později. Pak už ji nikdo nikdy neviděl.
 
Poslední z Gilgské čtyřky je sedmadvacetiletá Amber Lynn Costello, která zmizela 2. září 2010. Oné noci se vydala na schůzku s cizincem, který jí za služby společnice nabízel 1 500 dolarů, a protože Costello užívala heroin, ráda tuto nabídku přijala. Peníze potřebovala. Jejím rodičům na zmizení zpočátku nepřipadalo nic zvláštního a domnívali se, že je jejich dcera v centru pro závislé. Když však delší dobu nereagovala na zprávy ani telefonáty, zalarmovali policii.

Další oběti byly zavražděny brutálním způsobem. Vrah jim odřezal hlavy, ruce i chodidla

Jedno z těl, které se našlo poblíž pláže Gilgo, patřilo dvacetileté Jessice Taylor. Ta se ztratila 21. července 2003 a jen o pět dní později bylo její nahé rozčtvrcené tělo bez hlavy a rukou nalezeno asi 72 kilometrů od Gilgské čtyřky. Ostatky se nacházely na hromadě dřevěného šrotu, u cesty u Halsey Manor Road. Chybějící ruce a hlava byly nalezeny 29. března 2011 v GIlgu. I Jessica pracovala jako sexuální pracovnice.

Doporučeno
Charles Manson vystupoval jako svatý muž. Své následovníky přiměl k brutálním vraždám, které otřásly celými Spojenými státy Charles Manson vystupoval jako svatý muž. Své následovníky přiměl k brutálním vraždám, které otřásly celými Spojenými státy 15. srpna 2022 20:00

Další obětí, kterou se podařilo identifikovat, byla čtyřiadvacetiletá Valerie Mack, jež se ztratila již v roce 2000. Její ostatky byly nalezeny téhož roku, ale identifikovat je se podařilo až o dvacet let později. Její torzo bylo zabaleno v pytlích na odpadky pohozené u lesa, taktéž na silnici Halsey Manor Road. I Valerie byla rozřezána. Hlava, pravé chodidlo a ruce policisté našli 4. dubna 2011 na pláži Gilgo.
 
Detektivové v okolí objevili ostatky dalších zhruba čtyř lidí, avšak až do dnešního dne se je nepodařilo identifikovat. Policisté proto pracují s verzí, že sériový vrah z Long Islandu zabil nejméně 11 osob.

vraždy Long Island
Zdroj: Suffolk County Police Department/volně k použití

Po Shannan Gilbert stále ani stopy. Pátrání postupuje pomalu, stejně jako hledání sériového vraha

Když se policisté z New Yorku dozvěděli, kolik těl bylo na Long Islandu nalezeno, okamžitě přijeli pomoct s pátráním. Koncem dubna 2011 nalezli detektivové v křoví podél Ocean Parkaway dva lidské zuby, které nepatřily žádné z obětí. K nim se pak přidaly i další ostatky, které vyšetřovatelé nedokázali identifikovat, a celkový počet obětí sériového vraha z Long Islandu tak pravděpodobně nikdy nebude znám.
 
Jeho obětí by mohla být i žena, jejíž torzo nalezl v roce 1997 náhodný turista. Jednalo se o Afroameričanku, které mohlo být kolem 20 let. Protože byla její hlava oddělena od trupu, policisté se domnívají, že vrahem mohl být ten samý muž, který později řádil u pláže Gilgo.
 
V průběhu vyšetřování vražd pak policie kousek od Gilgské čtyřky nalezla tělo Shannan Gilbert. I ona se živila jako sexuální pracovnice a věkem byla velmi blízko k ostatním obětem. V prosinci 2011 policie oznámila, že osobní věci Shannan byly nalezeny již dříve, ale její tělo bylo objeveno až později v bažině.

Doporučeno
Ženil se s dětmi a jeho následovníci věřili, že je spojkou s Bohem. Dopadnout vůdce FLDS církve trvalo roky Ženil se s dětmi a jeho následovníci věřili, že je spojkou s Bohem. Dopadnout vůdce FLDS církve trvalo roky 7. července 2022 13:00

Policie z okresu Suffolk vypsala odměnu 5 000 až 25 000 dolarů za jakoukoli informaci, která by ji mohla dovézt k vrahovi z Long Islandu, ale žádný svědek se nepřihlásil. Vyšetřovatelé se ocitli ve slepé uličce, některé oběti nebyli schopni identifikovat, a tak případ poslali k ledu.

Nové důkazy, avšak pachatel žádný. Brutální vraždy navždy zůstanou zahaleny tajemstvím

Jak se později ukázalo, policie napáchala ve vyšetřování případu hodně zmatků a některé informace zatajovala. V okresu Suffolk proto došlo k výměně šerifů a případ se znovu otevřel.
 
„Vzhledem k tomu, že oddělení vražd pokračuje v neúnavné práci na tomto vyšetřování, věříme, že nyní nastal ten správný čas k šíření těchto dosud nezveřejněných informací v naději, že získáme tipy od veřejnosti a zajistíme větší transparentnost ohledně obětí,“ prohlásil tehdy nový policejní komisař okresu Suffolk Rodney Harrison.
 
Veřejnost seznámil s detaily vražd, s tím, co detektivové vědí o vrahovi, a odměnu za jakoukoli informaci zvýšil na 50 000 dolarů. V květnu roku 2022 pak policie dokonce zveřejnila celý zvukový záznam z tísňového volání Shannan Gilbert z noci, kdy zmizela. Ani to v pátrání po vrahovi nepomohlo, ale dobrou zprávou je, že se policie, stejně jako rodiny zesnulých dívek, nevzdávají.
 
Policie během 12 let podezřívala z vražd na Long Islandu hned pět mužů – Johna Bittrolffa, Josepha Brewera, Jamese Burkeho, Petera Hacketta a Jamese Bissetta. Důkazů však bylo málo a ani jednoho z nich nebylo možné obžalovat. Případ tak stále zůstává záhadou, která děsí tamní obyvatele i turisty.

Pokud jsi fanouškem krimi příběhů, mohly by tě také zajímat:
> Série o Ženách, které se dopustily brutálních vražd.
> Série, v níž ti představujeme všechny Češky a Čechy odsouzené na doživotí.
> Další články z naší krimi sekce.
Domů
Sdílet
Diskuse