Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. listopadu 2022 20:55
Čas čtení 0:58
Radim Šlechta

Nezávazný flirt a koncentrace na sebe. Toto jsou výhody single života

Nezávazný flirt a koncentrace na sebe. Toto jsou výhody single života
Zdroj: Unsplash/Toa Heftiba/volně k užití
NEWS ŘECKO VZTAHY
Uložit Uložené

Tyto výhody single života uváděli lidé v novém průzkumu.

Být single přináší lidem řadu výhod. Vyplývá to z výsledků nové studie, kterou zveřejnil časopis Springer. Nezadaní lidé vnímají jako pozitivum dostatek času pro sebe, možnost flirtovat a navazovat nové vztahy nebo možnost mít absolutní svobodu v tom, co dělají. 

Výzkum pod vedením Menelaa Apostolou ukázal, že lidé vnímají řadu benefitů nezávazného života. „Být single přináší řadu výhod, například svobodu dělat si, co chcete,“ řekl Apostolou pro server PsyPost. Zároveň ale upozorňuje, že single život není pro každého a tam, kde jsou výhody, jsou i nevýhody. Daň v podobě osamělosti prý nutí řadu nezadaných lidí si nakonec někoho najít. Osamělost a negativní dopady na psychiku je ale podle něj potřeba ještě prozkoumat.

Jsou potřeba další výzkumy

„Výzkumů o single životě není mnoho, proto je zapotřebí dalších studií, abychom tomuto fenoménu porozuměli,“ uvedl Apostolou. „Současná studie byla provedena v řeckém kulturním kontextu, takže některá její zjištění se nemusí snadno zobecnit na jiné kulturní kontexty,“ upozorňuje.

Doporučeno
Generace Z mění pravidla: Je možné mít štěstí ve hře i v lásce Generace Z mění pravidla: Je možné mít štěstí ve hře i v lásce 18. dubna 2024 15:00

Celkem 269 žen a mužů uvedlo jako hlavní výhody single života více času pro sebe, možnost soustředit se na své cíle a svobodu v tom, co dělají. K často uváděným benefitům ale patřil i pocit, že jim nikdo neublíží, lepší kontrola nad stravováním, možnost nezávazného flirtu, klid v hlavě, absence hádek, možnost vyhnout se neoblíbeným činnostem a možnost uspořit si peníze.

Především muži oceňují možnost nezávazného flirtu, zatímco ženy si pochvalovaly lepší možnosti v dosahování cílů a nepřítomnost hádek. Více času pro sebe považovali za benefit především starší lidé.

Domů
Sdílet
Diskuse