Výsledky rozsáhlé studie naznačují souvislost mezi rostlinnou stravou a nižším rizikem některých typů rakoviny.
Jídelníček, který se skládá především z rostlinné stravy, může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, a to až o 22 %. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil odborný žurnál BMC Medicine. Vědecký tým zjistil spojitost bohaté stravy na rostlinné potraviny s dopadem na rakovinu tlustého střeva pouze u mužů, u žen se podobné efekty nedostavovaly.
Výzkumný tým pokládal dotázaným otázku, jak často konzumují některé potraviny. Mohli si vybrat mezi možnostmi od „skoro vůbec“ až po „čtyřikrát denně a častěji“. V uváděných potravinách byly suroviny jako celozrnné výrobky, ovoce, zelenina, ořechy, luštěniny, čaj, káva nebo rostlinné oleje. Tyto potraviny byly označeny za zdravé rostlinné potraviny. Ovocné šťávy, rafinované obiloviny, brambory, přidané cukry a živočišné potraviny jako méně zdravé potraviny. Dohromady měli dotazovaní k dispozici výběr ze 180 potravin.
U žen spojitost nalezena nebyla
Podle vědců by se na snížení rizika nádorového onemocnění mohly podílet antioxidanty, které jsou ve „zdravých rostlinných potravinách“ obsaženy. „Snížit riziko by mohly tím, že potlačují chronický zánět, který ke vzniku rakoviny může vést,“ okomentovala výsledky Jihye Kim z Kyung Hee University.
Tým celkem zkoumal 79 952 mužů a 93 475 žen. U žen se spojitost mezi rostlinnou stravou a onemocněním tlustého střeva nebo konečníku najít nepodařilo. Může to způsobovat i fakt, že jsou k rakovině podobného typu méně náchylné. Vzorek mužů, kteří jedli větší množství „zdravých rostlinných potravin“, měl o 22 % menší riziko rakoviny tlustého střeva nebo konečníku.
U zkoumaných osob vědci ale zkoumali i další faktory, jako například nadváhu. Upozorňují, že příčinnou souvislost mezi rostlinnou stravou a nádorovým onemocněním nelze vzhledem k charakteru studie přímo spojovat.