Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2022 9:55
Čas čtení 0:47
Kuni Nguyenová

Český umělec Yemi A.D. obletí Měsíc na přelomové misi. Do lodi SpaceX ho bere japonský miliardář

Český umělec Yemi A.D. obletí Měsíc na přelomové misi. Do lodi SpaceX ho bere japonský miliardář
Zdroj: JSC
ČESKO ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Soukromá mise dearMoon v obří kosmické lodi od Elona Muska obletí Měsíc. V posádce bude 10 umělců včetně jednoho Čecha.

Český tanečník a choreograf Yemi Akinyemi Dele alias Yemi A.D. se dostal do posádky historicky prvního civilního letu k Měsíci s názvem dearMoon. Mise má trvat šest dní a poletí po podobné trajektorii jako Apollo 13. Posádka poletí v kosmické lodi Starship, jejíž vývoj dokončuje firma SpaceX. Projekt o tom informoval na webových stránkách a umělec Yemi A.D. na svých sociálních sítích

„Je těžké vyjádřit slovy, jak hlubokou cítím pokoru! Dělám to, abych všem kreativním dětem připomněl: Nezáleží na tom, jak svou cestu začnete, ale kam míříte. Dnes dokazujeme, že s představivostí se našemu potenciálu meze nekladou! Miluji vás,“ napsal Yemi A.D. na Instagramu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Yemi A.D. (@yemialchemist)

Vybral jej japonský miliardář Yusaka Maezawa. Kromě Yemiho A.D. se k němu připojí i 9 dalších umělců ze Spojených států, Jižní Koreji nebo třeba z Indie. „Jsem velmi nadšený, že se ke mně připojili tito úžasní lidé na mé cestě na Měsíc, a jsem nadšený, až uvidím, s jakými inspirativními výtvory ve vesmíru přijdou,“ uvedl k tomu Maezawa. 

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Do mise se mimochodem hlásili lidé ze 249 zemí a regionů, kteří prošli několikakolovým výběrovým řízením. Důležitá byla hlavně kreativita a poselství, jaké mohou nabídnout dnešnímu světu.  

Domů
Sdílet
Diskuse