Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. prosince 2022 17:12
Čas čtení 1:39
Ilona Hobzová

Zpěvák Starý z Mandrage měl kvůli cukrovce přijít o nohu. Diabetici mohou předejít amputaci jednoduchou prevencí

Zpěvák Starý z Mandrage měl kvůli cukrovce přijít o nohu. Diabetici mohou předejít amputaci jednoduchou prevencí
Zdroj: ČTK
ZDRAVÍ ZDRAVÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Syndrom diabetické nohy je pro lidi s diagnózou cukrovky velkým strašákem.

Česká média plní v posledních dnech zpráva o zpěvákovi Vítu Starém. Frontman kapely Mandrage, která v roce 2019 oznámila konec kvůli zpěvákovým osobním problémům, měl kvůli neléčené cukrovce přijít o nohu. Jedná se o potíž, jež je strašákem mnoha lidí s diagnózou cukrovky. Existují ale preventivní kroky, díky kterým lze amputaci předejít. 

Starý zanedbával cukrovku, amputace hrozí v krajním případě

„Víťovi museli amputovat část nohy. Je silný diabetik a už to nešlo jinak,“ citoval web CNN Prima News informovaný zdroj z okolí zpěváka. Jeden z blízkých kamarádů sdělil médiím, že Starý svou cukrovku zanedbával a to si nyní vybírá svou daň. Zpěvák už dříve chodil o berlích, hrozí mu dokonce invalidní vozík. 

Základní příčinou cukrovky je neschopnost organismu produkovat nebo efektivně využívat životně důležitý hormon inzulin, který je zodpovědný za přeměnu stravy v energii. Základní úlohou inzulinu je vychytávat cukr (hlavní zdroj energie pro organismus) z krve a předávat ho životně důležitým orgánům a tkáním.

„Prakticky každý desátý Čech (téměř 10 % populace) trpí diabetem. Výskyt stoupá nejen ve starší populaci, ale i ve středních věkových skupinách. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) je v České republice více než 1 milion lidí s diabetem. Další více než 2 % lidí o své nemoci neví, nebyli ještě diagnostikováni,“ uvedla vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ Marie Nejedlá.  

Amputace nohy je jedním z největších strašáků lidí, kteří mají cukrovku diagnostikovanou. Jde o poslední fázi komplikace, která vzniká ve spojitosti s diabetickou nohou. Syndromem diabetické nohy (SDN, Diabetic Foot Syndrome) se podle lékařky Pavlíny Piťhové označuje destruktivní postižení tkání dolních končetin diabetiků distálně od kotníku, jehož následkem jsou rozsáhlé ulcerace (vznik vředu), gangrény (odumírání postižených tkání) a v krajních případech i nutnost amputace končetiny.

Doporučeno
Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka 24. dubna 2024 7:00

V Česku amputaci dolních končetin každý rok absolvuje na deset tisíc cukrovkářů. Podle specializovaného webu Mám cukrovku se ale tomuto kroku dá předejít. Preventivní kroky zahrnují každodenní kontrolu noh, každodenní mytí noh spojené s důkladným osušením a namazáním hydratačním krémem, nošení vhodných ponožek z bavlny nebo bambusu a v neposlední řadě také péči odborníků.

„Člověk má po amputaci končetin změněnou pracovní schopnost, nemůže již vést tak aktivní sociální život a potřebuje pomoc ostatních. Stav má výrazný vliv na psychiku. Neobvyklé nejsou ani deprese. Pro mnoho lidí s amputovanou nohou je obtížné najít nový smysl života. Nemocný se musí po amputaci naučit znova chodit, to však není jednoduché. Váha těla je totiž rozprostřena jinak, zbývající noha je tak handicapována a více zatěžována. Riziko dalšího poškození pak ještě více narůstá,“ upozornila Adriana Dosedělová z webu Mám cukrovku.

Domů
Sdílet
Diskuse