Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. února 2023 18:15
Čas čtení 0:45
Kateřina Viková

Digitální foťáky z nulties jsou zase trendy, i díky TikToku. Už máš ten svůj?

Digitální foťáky z nulties jsou zase trendy, i díky TikToku. Už máš ten svůj?
Zdroj: Getty Images/James Leynse
ZAHRANIČÍ FOTOGRAFOVÁNÍ TIKTOK
Uložit Uložené

Digitální foťáky z nultých let se díky novému trendu na TikToku stávají mezi mladými populární. Analytici tento trend považují za provázaný s návratem módy z této doby.

Za zpopularizováním kompaktních fotoaparátů stojí hlavně TikTok, ale i Instagram. V posledních 12 měsících získala tiktoková videa s hashtagem #digitalcamera přes 200 milionů zhlédnutí. Rostou i prodeje retro foťáčků na serverech, jako je eBay, Etsy nebo Facebook Marketplace.  

Mnoha lidem se estetika fotek z těchto foťáků líbí, protože jim připomíná mládí, někomu zas imponují proto, že estetika rozmazaných, přesvícených nebo jinak nedokonalých fotek působí autentičtěji než dokonalé fotky ze smartphonů. Jedna momentka z foťáčku může mít mnohem větší kouzlo než nekonečný výčet fotek z mobilu, ke kterým se třeba už nevrátíš. 

Jeden z průkopníků tohoto trendu, Scott Ewart, neustále odpovídá na komentáře lidí, které zajímá, jaký použil filtr nebo jak snímek upravil. Ten přitom upravený není, ale má sám o sobě specifickou retro estetiku. 

Za popularitou tohoto trendu stojí podle analytiků i návrat módy z této doby, známé pod pojmem Y2K. Navíc jsou tyto aparáty jednoduché na použití a velmi dostupné. Mnoho lidí už je má doma po rodičích nebo starších sourozencích nebo si je může za pár stovek korun koupit. 

Anketa:
Fotíš někdy na digitální foťáček?
Jasně!
Ne.
Jasně!
56 %
Ne.
44 %
Domů
Sdílet
Diskuse