Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. února 2023 11:00
Čas čtení 1:01
Ilona Hobzová

Pussy Riot odmítly vystoupit na jednom pódiu s ruskou operní pěvkyní, která podporuje Putina

Pussy Riot odmítly vystoupit na jednom pódiu s ruskou operní pěvkyní, která podporuje Putina
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
HUDBA NĚMECKO PUSSY RIOT VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Netrebko byla donedávna zmocněnkyní ruského prezidenta Vladimira Putina a podporovala anexi Krymu i působení Ruska v Donbasu na Ukrajině.

Ruská skupina Pussy Riot odmítla účinkovat na letošním tradičním hudebním festivalu v německém Wiesbadenu, protože tam má vystoupit i ruská operní pěvkyně Anna Netrebko. Ta byla podle webu Rádio Svoboda ještě nedávno zmocněnkyní ruského prezidenta Vladimira Putina.

Netrebko podporovala anexi Krymu, válku jednoznačně neodsoudila

Agentura TASR se odvolává na stanici BBC, podle které měly Pussy Riot v programu nahradit hudebníky z ukrajinské národní opery, kteří odmítli s Annou Netrebko vystupovat už dříve. Ukrajinský ministr kultury Olexandr Tkačenko napsal pořadatelům dopis, ve kterém uvedl, že Ukrajina nebude tolerovat spolupráci s lidmi reprezentujícími ruskou kulturu a nezúčastní se akcí, kde se bude prezentovat.

I náhradnice Pussy Riot však účast na festivalu odmítly. Členky totiž nikdo neinformoval o tom, že s nimi má vystupovat i Netrebko. A proč je hudebníkům a hudebnicím tato ruská operní pěvkyně a jedna z nejslavnějších sopranistek na světě trnem v oku? Důvodem je její politický postoj. Netrebko byla donedávna zmocněnkyní ruského prezidenta Vladimira Putina a podporovala anexi Krymu i působení Ruska v Donbasu na Ukrajině.

Doporučeno
Historie sere na to, co cítíme. Protest není jednoduchý a budete trpět, říkají Pussy Riot Historie sere na to, co cítíme. Protest není jednoduchý a budete trpět, říkají Pussy Riot 18. listopadu 2022 6:00

Po vypuknutí války na Ukrajině loni v únoru Netrebko sice prohlásila, že s ní nesouhlasí, ale jednoznačně ji neodsoudila a uvedla, že zůstává ruskou patriotkou. Newyorská Metropolitní opera s ní proto v únoru 2022 ukončila spolupráci. Pro protiválečný postoj však Netrebko zrušili i její vystoupení v Rusku.

Pussy Riot odmítly účinkovat s Netrebko ve Wiesebadenu. Kritizovaly také to, že je nikdo neinformoval o její účasti na festivalu. „Rovněž nám nikdo neřekl, že se námi prostě snaží zalepit díru v programu a dosadit nás na místo Ukrajinců, kteří účast zrušili,“ uvedly členky. 

Domů
Sdílet
Diskuse