Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
17. února 2023 v 18:54
Čas čtení 0:46
Veronika Dlesková

Moravská filharmonie ruší festival Dvořákova Olomouc. Pořadatelům chybí finance

Moravská filharmonie ruší festival Dvořákova Olomouc. Pořadatelům chybí finance
Zdroj: mfo.cz
HUDBA HUDBA KULTURNÍ AKCE
Uložit Uložené

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc patří k nejstarším akcím svého druhu u nás. Letošní ročník museli pořadatelé zrušit kvůli nedostatku financí. Místo tradiční události se bude konat menší akce s názvem MFOpen.

MFOpen je náhradní akce, která je rozšířením původně plánovaného zahajovacího koncertu festivalu Dvořákova Olomouc. Akce se bude konat od pátku 12. května do neděle 14. května a v rámci ní se představí jednotliví členové filharmonie, hudební soubory, orchestr i přizvaní místní umělci. 

Důvodem pro zrušení letošního ročníku festivalu je nedostatek financí

„Zrušení Dvořákovy Olomouce pro letošní rok se ukázalo jako to nejsmysluplnější řešení, díky kterému budeme moci garantovat zachování ostatní programové nabídky a její kvalitu. Jsme ve velmi úzkém kontaktu se zřizovatelem a víme, že problematika koncepčního financování Moravské filharmonie je aktuální téma,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel filharmonie Jonáš Harman.

K situaci ohledně festivalu se vyjádřil i náměstek olomouckého primátora Viktor Tichák (Piráti): „Pracujeme na dlouhodobém koncepčním řešení financování jak Moravské filharmonie, tak Moravského divadla, protože v současnosti jsme se dostali na hranici udržitelnosti. Fakt, že Moravská filharmonie za současných podmínek nedokáže uspořádat festival Dvořákova Olomouc, je jedním z důkazů.“

Doporučeno
Co se stalo Liamovi? Problémy měl už dlouho, mluvil o závislosti i temných myšlenkách Co se stalo Liamovi? Problémy měl už dlouho, mluvil o závislosti i temných myšlenkách 17. října 2024 v 15:05

Pod názvem Dvořákova Olomouc pořádá Moravská filharmonie festival od roku 2001, kdy navázala na původní akci Olomoucké hudební jaro. První zmínka o tomto festivalu se objevila už v roce 1946. Od samého počátku byla akce dramaturgicky provázána s hudebním festivalem Pražské jaro. 

Domů
Sdílet
Diskuse