Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2023 8:00
Čas čtení 1:03
Tereza Šnajdrová

Roger Waters z kapely Pink Floyd už si v Německu nezahraje. Jeho show byla zrušena kvůli antisemitským výrokům

Roger Waters z kapely Pink Floyd už si v Německu nezahraje. Jeho show byla zrušena kvůli antisemitským výrokům
Zdroj: TASR
HUDBA NĚMECKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Britský rockový zpěvák Roger Waters, který v letech 1964 až 1985 působil v legendární kapele Pink Floyd, si už v Německu pravděpodobně nezahraje.

28. května měl ve Festhalle v německém Frankfurtu vystoupit hudebník Roger Waters, bývalý člen legendární kapely Pink Floyd. Městská rada však nyní rozhodla o tom, že se koncert neuskuteční. Důvodem jsou Watersovy antisemitské výroky, bojkot Izraele a jeho přirovnání k apartheidu v Jižní Africe, informují NME a Haaretz.

Doporučeno
Vláda chce nižší valorizaci důchodů, opozice nesouhlasí Vláda chce nižší valorizaci důchodů, opozice nesouhlasí 28. února 2023 7:33

Podle frankfurtské městské rady je Waters „jedním z nejznámějších antisemitů na světě“. K tomuto tvrzení přiměl radu Watersův bojkot Izraele, jeho rozhovory s médii napojenými na Hamás, přirovnání země k apartheidu v Jižní Africe a antisemitské snímky na výstavách.

Sám hudebník se ke zrušení koncertu zatím oficiálně nevyjádřil. Na sociálních sítích místo toho sdílel video americko-palestinského novináře Ramzyho Barouda, který o Watersovi mluví jako o „antirasistovi“. „Díky, Ramzy! Řekni jim to, můj bratře. S láskou, R.,“ napsal zpěvák a přidal tři emotikony palestinské vlajky. 

Waters se začátkem tohoto měsíce opět dostal do křížku se svým bývalým kolegou z kapely Pink Floyd Davidem Gilmourem. Na roztržku reagovala také Gilmourova manželka Polly Samson, která Waterse obvinila, že je „antisemitský a má prohnilé jádro“. „Je také Putinův obhájce a prolhaný, zlodějský, pokrytecký, vyhýbající se daním, misogynní, nemocný závistí, megaloman. Dost těch jeho nesmyslů,“ napsala na sociálních sítích. 

„Izraelci páchají genocidu.“

Waters v nedávném rozhovoru pro německý Berliner Zeitung přirovnal Izrael k nacistickému Německu. „Izraelci páchají genocidu. Stejně jako Velká Británie během našeho koloniálního období,“ řekl.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

V říjnu loňského roku zase o Izraeli hovořil jako o „nadřazeném, osadnickém a kolonialistickém projektu, který okupuje palestinská území“. „Izrael nemá právo existovat jako stát apartheidu, stejně jako Jižní Afrika,“ dodal hudebník.

Domů
Sdílet
Diskuse