Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. dubna 2023 12:35
Čas čtení 1:22
Kateřina Viková

Dva vykukové byli zatčeni za kontaminaci zázvoru slinami. Sushi terorismus dál děsí Japonsko

Dva vykukové byli zatčeni za kontaminaci zázvoru slinami. Sushi terorismus dál děsí Japonsko
Zdroj: Pexels/Ivan Samkov
GASTRO GASTRONOMIE JAPONSKO
Uložit Uložené

K zatčení došlo v návaznosti na podobná odhalení ve vlně „sushi terorismu“, která zachvátila Japonsko.

Policie zatkla dva muže za použití svých hůlek k nabrání zázvoru ze společné nádoby v restauraci v Ósace. K zatčení Toshihideho Okaa a Ryua Shimazua došlo v době, kdy se restaurační řetězce pokouší potlačit vlnu nevhodného chování zákazníků, která začala začátkem tohoto roku. Pro tento fenomén se vžilo označení „sushi teror“ či „sushi terorismus“.

Doporučeno
Japonsko trápí „sushi teror“. Policie zatkla tři osoby kvůli ničení pokrmů a olizování lahví Japonsko trápí „sushi teror“. Policie zatkla tři osoby kvůli ničení pokrmů a olizování lahví 9. března 2023 18:02

Oba třicátníci jsou obviněni z maření podnikání kvůli tomu, že použili svoje hůlky k nabrání nakládaného zázvoru z nádoby určené pro všechny zákazníky. Stalo se to v září v restauraci provozované řetězcem Yoshinoya, který se specializuje na pokrm gyūdon. Policie je obvinila i z ničení majetku, protože kontaminovali nádobu svým náčiním. Strávníci by měli používat samostatné hůlky k přidávání oblohy, posypů či přídavků do svého pokrmu.

Některé zákazníky incident rozhořčil

Video, které se stalo populárním na sociálních sítích, ukazuje muže, jak si opakovaně strká do úst nakládaný zázvor – základní surovinu gyūdonu. „Chtěl jsem lidi rozesmát,“ řekl Oka podle Guardianu policii. Oba muži se k obvinění přiznali.

Doporučeno
Kvíz pro opravdové gurmány: Vyznáš se ve světové kuchyni? Kvíz pro opravdové gurmány: Vyznáš se ve světové kuchyni? 3. dubna 2023 13:00

Zpráva, že neslušní hosté se zaměřili na gyūdon, vyděsila mnoho Japonců. Pokrm složený z kořeněného hovězího masa a cibule na rýži s proužky nakládaného zázvoru je totiž velmi populární.

Yoshinoya provozuje v Japonsku asi 1000 restaurací a policii nahlásila incident na základě zveřejněného videa. Řetězec musel dočasně uzavřít provozovnu v Ósace, vyměnit nakládaný zázvor a vydezinfikovat všechny nádoby. „Je opravdu politováníhodné, že tato zpráva způsobila nespokojenost a úzkost mezi zákazníky a zpochybnila bezpečnost stravování venku,“ uvedl mluvčí firmy. „Upřímně doufáme, že se to už nebude opakovat.“

Není to první případ sushi terorismu

K zatčení došlo týden poté, co byl jiný muž obžalován za násilné maření obchodu, když v sushi restauraci olízl vršek společné láhve se sójovou omáčkou. V souvislosti s incidentem byli zatčeni další dva lidé. Obžalovaného 21letého muže údajně povzbudily příspěvky na sociálních sítích, které ukazovaly lidi provádějící sushi terorismus. Na videu níže například můžeš kouknout na „čtveráka“, který na running sushi sprejuje dezinfekci.

Sushi řetězec popsal žerty jako „obtěžování veřejnosti“ a dodal, že doufal, že zatčení odradí od podobného chování. Od té doby nainstaloval bezpečnostní kamery vybavené umělou inteligencí pro sledování zákazníků.

Domů
Sdílet
Diskuse