Červi po namočení do kanabinoidu projevovali větší preferenci pro potraviny s vyšší kalorickou hodnotou.
Nejen lidé vyhledávají po užití marihuany nezdravá jídla. Nový výzkum neurovědců z univerzity v Oregonu zjistil, že to platí i pro červy. Ukázalo se, že by bylo možné je využívat k výzkumu toho, jak tato „lehká droga“ ovlivňuje lidský nervový systém. O studii zveřejněné v časopise Current Biology píše Nature.
Vědci napodobili stav po užití marihuany tak, že červy namočili do kanabinoidu. Krátce nato živočichové projevovali větší preferenci pro potraviny s vyšší kalorickou hodnotou. Červi se k této potravě hrnuli a zůstávali tam déle než obvykle.
Toto zjištění naznačuje, že droga může zasahovat do důležitého mechanismu, který pomáhá regulovat chuť k jídlu. Experiment také naznačuje, že tento mechanismus se vyvinul před 500 miliony let, kdy jsme se evolučně oddělili od tohoto druhu červů.
Hmyz by nám mohl pomáhat
Kanabinoidy se vážou na bílkoviny, nazývané kanabinoidní receptory, které jsou v mozku, nervovém systému a jiných částech těla. Pokud kanabinoidy obsahují chemickou látku známou jako THC, mohou navodit pocit uvolnění a spokojenosti, píše The Guardian.
Za normálních okolností tyto receptory reagují na kanabinoidy, které jsou přirozeně přítomny v těle, známé jako endokanabinoidy. Endokanabinoidní systém hraje důležitou roli při stravování, úzkosti, učení a paměti, reprodukci a metabolismu.
Jeden z autorů studie Shawn Lockery řekl, že se tým zaměřil na výskyt kanabinoidů v lidském těle: „Kanabinoidní signalizace je přítomna ve většině tkání v našem těle. Mohla by se proto podílet na příčině a léčbě širokého spektra onemocnění.“
„Skutečnost, že gen lidského kanabinoidního receptoru je funkční v experimentech s červy, vytváří předpoklady pro rychlý a levný screening drog. Zejména těch, které jsou zaměřeny na širokou škálu proteinů zapojených do kanabinoidní signalizace a metabolismu. To by mohlo přinést výrazný přínos pro lidské zdraví,“ říká Lockery.
„Čím více budeme vědět na základní úrovni o fyziologii drog, tím zdravější bude v konečném důsledku naše společnost,“ doplňuje.