Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. dubna 2023 v 18:44
Čas čtení 1:01
Ilona Hobzová

Video, které tě zaručeně dojme: Společnost Mattel vytvořila barbie s Downovým syndromem

Video, které tě zaručeně dojme: Společnost Mattel vytvořila barbie s Downovým syndromem
Zdroj: Mattel
ZAJÍMAVOSTI BARBIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Barbie a ken patří od svého uvedení na trh v roce 1959 k nejprodávanějším hračkám na světě a společnost stále přichází s novými panenkami.

Společnost Mattel v úterý představila vůbec první panenku barbie s Downovým syndromem. Nová barbie vznikla díky spolupráci společnosti Mattel a organizace National Down Syndrome Society (NDSS), která sama sebe označuje za přední organizaci pro lidská práva všech osob s Downovým syndromem.

Doporučeno
Sundá si střevíčky a spadne ti brada. Margot Barbie a Ken Gosling v novém traileru na snímek inspirovaný legendární panenkou Sundá si střevíčky a spadne ti brada. Margot Barbie a Ken Gosling v novém traileru na snímek inspirovaný legendární panenkou 5. dubna 2023 v 7:56

Snaha lépe začlenit děti do společnosti pokračuje

S návrhem podoby panenky pomáhala i mluvčí NDSS Kayla McKeon, která má sama Downův syndrom diagnostikovaný. „Nemůžu se dočkat, až moji kamarádi a vrstevníci budou mít panenku, která bude vypadat přesně jako já,“ uvedla McKeon v pořadu Good Morning America

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí má Downův syndrom přibližně 1 ze 700 dětí narozených ve Spojených státech, což je asi 6 000 dětí narozených každý rok. „Komunita lidí s Downovým syndromem žádala takovou barbie. Mattel ji vyslyšel a nyní se díky tomu cítí začleněna,“ sdělila prezidentka a generální ředitelka NDSS Kandi Pickard.

Downův syndrom patří mezi nejčastěji se vyskytující vrozené syndromy. Každá buňka osoby s Downovým syndromem obsahuje tři chromozomy 21, místo obvyklých dvou. Přebývá tedy jeden chromozom 21 a jedná se o nejběžnější poruchu chromozomů.

Downův syndrom není nemoc, je to chromozomální anomálie, která je spojená s mentálním postižením, uvádí na svém webu spolek Úsměvy.
Doporučeno
Proč se z panenky v hororu počuráš strachy? Může za to superschopnost lidského mozku Proč se z panenky v hororu počuráš strachy? Může za to superschopnost lidského mozku 25. února 2023 v 13:00

Společnost Mattel přidala do své nabídky řadu Barbie Fashionistas už loni v září. Chce tak přispět k tomu, aby se více dětí cítilo začleněno do společnosti. V řadě už nabízí například panenky s invalidním vozíkem, naslouchadly a protézami končetin. Celkem existuje více než 175 rozmanitých panenek barbie a kena. Mají různé odstíny pleti, barvy a struktury vlasů, barvy očí a typy postavy.

Domů
Sdílet
Diskuse