Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
17. června 2023 v 11:56
Čas čtení 0:48
Kuni Nguyenová

Česko na prestižních filmových cenách BAFTA! Soutěží čtyři filmy z pražské FAMU

Česko na prestižních filmových cenách BAFTA! Soutěží čtyři filmy z pražské FAMU
Zdroj: Wikimedia Commons/Hraybould/volně k užití
NEWS ČESKÉ FILMY FILM KULTURNÍ AKCE
Uložit Uložené

Letos FAMU posunula svůj rekord, kdy má v semifinále prestižní britské ceny rovnou čtyři studentské filmy.

V pátek zveřejnili zástupci a zástupkyně prestižní filmové ceny BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) letošní nominace. Porota tentokrát vybrala šest desítek studentských filmů ze 30 zemí a z více než 750 přihlášek, soutěží v kategoriích Animace, Dokument, Živá akce, Hry a Immersive.

Doporučeno
Co si pustit o víkendu: Chris Hemsworth zabíjí v Mladé Boleslavi a na Netflixu nahlédneš do černé budoucnosti Co si pustit o víkendu: Chris Hemsworth zabíjí v Mladé Boleslavi a na Netflixu nahlédneš do černé budoucnosti 16. června 2023 v 16:00

Mezi semifinalisty studentských filmů se mimo jiné dostaly i čtyři filmy z pražské FAMU. Do kategorie Animace byl nominovaný film Electra od Darji Kaščejevové a Deniska umřela od Philippa Kastnera. O cenu v kategorii Dokument soutěží film Přes střepy od Natálie Durchánkové a v kategorii Živá akce pak Osmý den Petra Pylypčuka. Česko tak reprezentují tři animované filmy (Electra, Deniska a Přes střepy) a jeden hraný film (Osmý den).

Finalisté budou vyhlášeni 7. července. Mezitím mohou diváci a divačky zhlédnout zmíněné čtyři filmy FAMU v českých kinech pod hlavičkou připravovaného pásma FAMU Four – jednoho z pásem, které letos diváci uvidí na čtvrtém ročníku projektu FAMU v kině.

BAFTA Student Award vznikla v roce 2004, kdy byla soutěž určena lokálním americkým studujícím ze škol v Los Angeles. O 13 let později se soutěž stala mezinárodní. Od té doby FAMU na shortlistu nechyběla ani jednou, letos ale škola posunula svůj rekord, kdy má v semifinále čtyři studentské filmy.

Domů
Sdílet
Diskuse