Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. července 2023 17:52
Čas čtení 0:56
Adéla Ježková

Attenzione, pickpocket! Kdo je ta, která v Itálii chytá zloděje?

Attenzione, pickpocket! Kdo je ta, která v Itálii chytá zloděje?
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití
NEWS ITÁLIE TIKTOK ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Pokud jsi na TikToku, videa, ve kterých zaznívají hlášky „Attenzione, pickpocket!“ nebo „Attenzione, borseggiatrici!“, jsi určitě zaznamenal*a. Kdo je žena, která se jimi proslavila?

Obě fráze znamenají „Pozor, kapsáři!“ a virálními se staly díky Monice Poli, sedmapadesátileté obyvatelce italských Benátek.

Neohrožená Italka je již 30 let členkou skupiny Cittadini non distratti di Venezia, která (hlasitě) upozorňuje na počínání kapsářů ve městě. Organizace sdílí videa zločinců na internetu a zasílá je místním policejním oddělením. 

Služba turistům

Videa na TikToku, na kterých Poli dává pozor na turisty a turistky, přitom s desítkami milionů zhlédnutí bourají rekordy. „Nemyslela jsem si, že dosáhnu takové popularity. Moje vize měla být jen službou občanům a turistům, nehledala jsem slávu. A teď jsem se ocitla s hlasem reprodukovaným na tisíc věcí, popravdě řečeno mě to dokonce trochu štve, když to všude slyším,“ popsala Poli v rozhovoru pro deník Il Gazzettino.

Ačkoli byl její účet na TikToku smazán, vytvořila nový s názvem @cittadinondistratti2, který od 12. června letošního roku nasbíral přes 600 tisíc sledujících.

Hláška „Attenzione, pickpocket!“ podle ní vznikla naprosto přirozeně. „Už léta hlásíme kapsáře v Benátkách. Měli jsme stránku na Facebooku, ale ta nebyla moc úspěšná. Napadlo mě otevřít kanály na Instagramu a TikToku a využít i další sociální sítě. Vybuchlo to doslova jako bomba,“ dodala Poli.

Doporučeno
Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem 3. května 2024 14:00

Podle serveru SkyNews ale nejsou policisté z tohoto druhu občanské angažovanosti nadšení. „Je zakázáno dávat tyto nahrávky na internet,“ řekl serveru Diego Brentani z benátského policejního svazu. Dodal ovšem, že „má benátská policie plné ruce práce a vítá pomoc dobrovolníků“.

Domů
Sdílet
Diskuse