Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je PR zpráva společnosti KNKTR–Good Calories.
14. srpna 2023 16:30
Čas čtení 1:38
Sponzorovaný obsah

3 užitečné tipy, jak v domácnosti ušetřit životní prostředí, aniž by ses musel*a omezovat

3 užitečné tipy, jak v domácnosti ušetřit životní prostředí, aniž by ses musel*a omezovat
Zdroj: KNKTR - Good Calories
ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE UDRŽITELNOST VEGANSTVÍ
Uložit Uložené

I maličkost, když ji začne aplikovat více lidí, může mít celospolečenský dopad.

Chceš se začít chovat udržitelněji, ale nevíš, jak na to? Poradíme ti, co můžeš změnit, aby ses nemusel*a hned výrazně omezovat. Udržitelnost totiž nemusí znamenat stát se ze dne na den veganem a přestat nakupovat. I drobnosti, které budeš vykonávat denně, jsou příležitostí ke změně a dokážou spustit lavinu s celospolečenským dopadem. Malými krůčky můžeš časem dosáhnout opravdu velkého efektu.

Udržitelnější neznamená nutně vegan

Jíst a pít musíme všichni, stačí se ale letmo podívat na náš jídelníček a najdeme několik aspektů, jejichž změnou svůj život zlepšíme a zároveň pozitivně ovlivníme i životní prostředí. Ke snížení uhlíkové stopy můžeš přispět nákupem lokálních potravin, které necestovaly přes půl světa, ale i omezením spotřeby masa.

Není to o tom, aby se hned z každého stal vegetarián či vegan. Zkus třeba pro začátek jeden den v týdnu nahradit masový pokrm rostlinným. Chutná a ručně připravovaná rostlinná jídla přináší například značka Good Calories. Takový rostlinný gyros á la kuře stačí opéct, dát do tortilly, doplnit zeleninou a zdravý dobrý oběd je na světě. Žádná sója, barviva či konzervanty. Naopak obsahuje 26 % proteinu a pšeničné bílkoviny přispívající ke zdraví kostí a svalové hmoty. Podobně můžeš ozvláštnit grilovačku o burger z rostlinné mleté placky, která se skvěle hodí i do lasagní nebo boloňské omáčky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Good Calories CZ (@goodcalories.cz)

Pozor na plýtvání vodou

Myslíš, že vodou šetříš, protože máš moderní spotřebiče či baterie napomáhající úspoře? Máš pravdu, ale můžeš dělat víc. Při čištění zubů nebo holení častokrát voda bez využití protéká. Pustíš-li ji pouze ve chvíli, kdy si chceš namočit kartáček, vypláchnout pusu či opláchnout holítko, ušetříš pokaždé hned několik litrů vody. Šetřit můžeš i při sprchování. Rychlá sprcha je úspornější než napuštěná vana a vypneš-li vodu ve chvíli, kdy se mydlíš, máš další litry k dobru.  

hygiena, pár, čištění zubů, koupelna
Zdroj: iStock

Nepřetéká ti šatník?

Přepadá tě pocit, že nemáš co na sebe a nutně si potřebuješ něco koupit? Zkus se zamyslet, jestli je to nezbytné. Jednou za čas šatník vytřiď a co dlouhodobě nenosíš, pošli dál, a to buď darováním, výměnou, či prodejem. Ve chvíli, kdy si chceš či opravdu potřebuješ koupit nový kousek, jsou skvělou variantou kvalitní second handy.

Sekáč má hned několik předností. Často získáš unikátní kousek, ušetříš a přispěješ k udržitelnosti. Také v případě zcela nových věcí existují lepší možnosti než fast fashion. Mrkni na lokální značky, které nabízejí fair trade kvalitu, ekologické či recyklované materiály. Zajímej se, kdo a za jakých podmínek produkt vyrobil.

Ať vykročíš jakoukoliv cestou směrem k lepšímu a udržitelnějšímu životu, věz, že i ten nejmenší krok se počítá.

second hand, oblečení, nákup, móda
Zdroj: iStock
Domů
Sdílet
Diskuse