Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. srpna 2023 14:50
Čas čtení 1:03
Ilona Hobzová

VIDEO: Místo osvěžujícího nápoje cukrovka? Pracovnice McDonald's tvrdí, že takto se vyrábí ledový čaj

VIDEO: Místo osvěžujícího nápoje cukrovka? Pracovnice McDonald's tvrdí, že takto se vyrábí ledový čaj
Zdroj: Getty Images/Mario Tama
ZAJÍMAVOSTI MCDONALD’S ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

V nyní již virálním videu, které od pondělního rána nasbíralo 1,3 milionu zhlédnutí a 101 700 lajků, Gia tvrdí, že restaurace do ledového čaje dávají téměř dvoukilový balík cukru.

„Kdyby vás zajímalo, proč je ten sladký čaj u McDonald's tak sladký...“ napsala uživatelka jménem Gia k videu, na kterém sype do kbelíku s čajem celý pytel bílého cukru. Gia není prvním člověkem zaměstnaným v McDonald's, který něco podobného tvrdí. Jiní v komentářích vyjádřili nesouhlas. 

Doporučeno
Bojuješ s váhou? BMI se netrap, je zavádějící, ukazuje nová studie Bojuješ s váhou? BMI se netrap, je zavádějící, ukazuje nová studie 11. srpna 2023 14:37

Šokované i nesouhlasné reakce

Na webových stránkách McDonald's je uvedeno, že velký sladký čaj obsahuje 40 gramů cukru. Podle některých zaměstnanců včetně Gii je ho ale v oblíbeném nápoji podstatně více. V roce 2022 podobné informace sdílela i bývalá manažerka jedné z poboček. „Na každé čtyři galony sladkého čaje (přibližně patnáct litrů) připadl plný čtyřlibrový (asi dvoukilový) pytel cukru,“ uvedla.

@gia2bad Yes we use a whole bag sometimess 2 🤷‍♀️🤷‍♀️ #fyp ♬ original sound - DJ Veinz

V komentářích se objevily zejména šokované reakce. „Za chvíli z toho dostanu cukrovku,“ stálo v jednom z nich. Další člověk napsal, že když čaj ochutnal, byl sladký jako „deset plechovek s cukrovkou“.

Nechyběly ale i nesouhlasné reakce lidí, kteří u fastfoodového řetězce pracují a s ničím podobným se dosud nesetkali. „Já v McDonald's pracuji a tohle rozhodně neděláme,“ uvedla jedna dívka. Jiní si naopak stěžovali, že čaj mají vždycky málo oslazený. Samotná společnost na žádost médií o komentář nereagovala.

Ať už McDonald's přidává cukr do ledového čaje jakkoli, podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration) doporučují odborníci na výživu obyvatelům USA, aby přidané cukry tvořily maximálně deset procent celkového příjmu kalorií denně. Například při denním příjmu 2 000 kalorií je povoleno 200 kalorií přidaných cukrů denně. Pokud si tedy dáš velký ledový čaj u McDonald's, limit na celý den máš vlastně téměř splněný. 

Domů
Sdílet
Diskuse