Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš článek:
Česko jako na dlani. Toto je sedm nádherných a málo profláknutých vyhlídek u nás

Ze severních Čech tě teď vezmeme na druhý konec republiky, a to na vyhlídku Sealsfieldův kámen, kterou najdeš v národním parku Podyjí, pouhých pár kilometrů od Znojma. Nese jméno spisovatele Charlese Sealsfielda (neboli Karla Postla), který se narodil v nedalekých Popicích a rád na vyhlídku chodil. Jeho knihy inspirovaly i slavného Karla Maye, autora Vinnetoua.

Sealsfieldův kámen nabízí jeden z nejkrásnějších pohledů na řeku Dyji a okolní kopce zarostlé lesy, v nichž žije velké množství vzácných druhů živočichů. Na protější straně lze spatřit i rokli Mločího potoka a pod vyhlídkou strmou Býčí skálu. Na vyhlídku můžeš vyrazit po žluté turistické stezce, která měří asi sedm kilometrů, případně zhruba dvoukilometrovou procházkou z vesničky Popice.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený I love Jižní Morava (@ilovejiznimorava)

Vyhlídka Havlova skála

Vyhlídka, jež údajně dostala název po jistém sedláku Havlovi, kterému se na tomto místě ze srázu dolů zřítil kůň, není značená. Je tedy možné, že pokud na ni vyrazíš, budeš mít malebný výhled sám*sama pro sebe. Uvidíš mimo jiné meandr řeky Berounky, hrad Libštejn s nedalekým mlýnem i oblíbený vodácký kemp Kobylka.

Doporučeno
Studijní náklady přehledně: srovnali jsme ceny jídla, knihovny i volnočasových aktivit v univerzitních městech Studijní náklady přehledně: srovnali jsme ceny jídla, knihovny i volnočasových aktivit v univerzitních městech 23. září 2024 v 7:00

Protože trasa na Havlovu skálu není značená, poradíme ti, jak se tam nejlépe dostat. Na silnici z Kralovic do Rokycan je třeba na konci Liblína odbočit vpravo, kde najdeš lesní cestu. Pokračovat můžeš ještě asi dvě stě metrů, pak už ale musíš po svých. A jestli ti bude vyhlídka málo, stojí za to navštívit už zmíněný hrad Libštejn nebo zříceninu Krašova.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dominik Skála (@skala_landscapes)

Vyhlídka Baba u Purkarce

Vyhlídka Baba se nachází přibližně dva kilometry severně od Hluboké nad Vltavou, na skále nad řekou Vltavou. Lidé ji vyhledávají kvůli krásným výhledům na západ nebo východ slunce, ale i během celého dne. Není ji tak snadné najít, a proto sem dříve mířili hlavně místní z okolí Budějovicka. Později ji ale objevili i turisté a přestala být pouze skrytým pokladem. 

Jenže cesta k této perle opravdu není tak jednoduchá a běžně se stává, že turisté odcházejí s nepořízenou, protože vyhlídku neobjeví. Kudy a jakými dalšími způsoby se lze k ‚„instagramové“ vyhlídce dostat, ti poradí Stezka řeky Vltavy

Humboldtova vyhlídka na Bukové hoře

Výhled na řeku Labe jsme tu ještě neměli, stejně jako Ústecký kraj. Jejich spojení nabízí Humboldtova vyhlídka vedle televizního vysílače na Bukové hoře, která se tyčí nad vsí Příbram, asi jedenáct kilometrů od Děčína. Nabízí výhled do širokého okolí, a když ti bude přát počasí, uvidíš i Prahu. 

Doporučeno
KVÍZ: Víš, jak vypadají znaky českých měst? Otestuj své znalosti KVÍZ: Víš, jak vypadají znaky českých měst? Otestuj své znalosti 7. září 2024 v 8:00

I tato vyhlídka nese jméno slavné osobnosti, která ji navštívila. V tomto případě šlo o známého přírodovědce Alexandera von Humboldta. Až k nedaleké televizní věži lze dojet autem, takže jde o ideální výlet pro hendikepované výletníky nebo rodiny s malými dětmi. Po značených cestách lze na vyhlídku samozřejmě dojít pěšky, a to z Malého Března či Zubrnic. Zkušení cyklisté také mohou vyrazit na kole. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený České středohoří (@stredohori.cz)

Vyhlídka Belvedér 

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse