Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
17. srpna 2023 14:33
Čas čtení 1:35
Vojtěch Vanda

Český fotbal si dnes žádá hladký postup do Evropy. Slavia i Plzeň jedou hájit obrovské náskoky z domácích zápasů

Český fotbal si dnes žádá hladký postup do Evropy. Slavia i Plzeň jedou hájit obrovské náskoky z domácích zápasů
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal
ČESKO EVROPSKÁ KONFERENČNÍ LIGA EVROPSKÁ LIGA FOTBAL SK SLAVIA PRAHA
Uložit Uložené

Do odvety mají náskoky, které je hřích promarnit. Slavia si v předkole Evropské ligy poradila s ukrajinským Dnipro-1 3:0 i v deseti hráčích, Plzeň zase uštědřila soupeři z Malty Gziře čtyřgólový příděl. Čtvrteční zápasy by měly jejich dominanci potvrdit.

Karty jsou před odvetami předposledních předkol evropských soutěží poměrně jasně rozdány. Tu vyšší, Evropskou ligu, rozehraje Slavia Praha v Košicích, které jsou pohárovým azylem ukrajinského celku Dnipro-1.

Slavia si jde za svým

Tým z Dnipra, který je ohrožen ruskými okupačními vojsky, dokázal v minulé sezoně skončit druhý v první ukrajinské lize za Šachtarem, čímž si vysloužil místo v druhém předkole Ligy mistrů. Avšak klub, který vznikl teprve v roce 2015, nedokázal přejít přes řecký Panathinaikos a propadl se o soutěž níž.

Doporučeno
Chris Dickerson byl první Afroameričan a gay, který vyhrál Mr. Olympia. Schwarzeneggera považoval za přerostlé dítě Chris Dickerson byl první Afroameričan a gay, který vyhrál Mr. Olympia. Schwarzeneggera považoval za přerostlé dítě 17. srpna 2023 10:00

Aby si zajistil účast v hlavní části evropských pohárů, potřebuje porazit pražskou Slavii. V Edenu ale nezvládl skórovat ani proti oslabeným sešívaným, což znamená, že na přímý postup bude potřebovat v „domácích“ Košicích vyhrát o čtyři branky.

Opačné problémy musí řešit svěřenci trenéra Trpišovského, kteří jsou jednou nohou ve fotbalové jarní Evropě. Tým funguje, prozatím je stoprocentní i v lize a má zájem na tom prosadit se do hlavní fáze Evropy posedmé za sebou. Je však jasné, že nebude chtít nic podcenit.

Doporučeno
Zápas Musk vs. Zuckerberg nebude? Musk to nemyslí vážně, naštval se šéf Mety Zápas Musk vs. Zuckerberg nebude? Musk to nemyslí vážně, naštval se šéf Mety 14. srpna 2023 15:32

Pravděpodobně se bude spoléhat na mušku střelce dvou gólů z prvního utkání Ivana Schranze, jehož zásah by mohl Slavii postavit bok po boku pražské Spartě. Ta totiž ve středu vypadla z Ligy mistrů, když podlehla Kodani, a zahraje si o poháry v posledním předkole Evropské ligy. Vítěz předkola Slavia–Dnipro-1 se postaví dalšímu ukrajinskému soupeři, Zoryi Luhansk. Pokud se vršovickým podaří zdolat dva ukrajinské celky, výrazně tím pomohou i pozici české ligy v evropském koeficientu.

Plzeň si jede pro jasnou výhru od Středozemí

Los se pro tentokrát usmál na Západočechy, když jim ve třetím předkole Evropské konferenční ligy přisoudil maltský tým Gzira United. Je pravda, že Viktoria Plzeň je proslulá svými nepochopitelnými výpadky s podobnými soupeři, jako třeba v druhém předkole s kosovskou Dritou, Gzira však v domácím utkání ve Štruncových sadech neměla proti jedenáctce trenéra Koubka žádnou šanci. 

Konečný výsledek 4:0 byl pro hosty ještě milosrdný. Očekává se tak jasný postup. Pomoc by mu měl Pavel Šulc, jenž má momentálně velmi zajímavou formu. V prvním zápase s maltským týmem zaznamenal gól a dvě asistence a v následném ligovém utkání s Budějovicemi vstřelil premiérový hattrick. Velmi pozitivní výkony ale podává i nigerijský Rafiu Durosinmi, jenž taktéž překonal gólmana Gziry Cassara.

Doporučeno
Sergei Barracuda nemohl ke kauze Kuběnka říct nic jiného. Rapové prostředí by mu to nedovolilo Sergei Barracuda nemohl ke kauze Kuběnka říct nic jiného. Rapové prostředí by mu to nedovolilo 15. srpna 2023 16:30

V případě postupu narazí západočeský klub ve čtvrtém předkole na jednoho z dvojice Tobol Kostanaj z Kazachstánu nebo Derry City ze Severního Irska. Blíže k postupu má nyní kazašský tým, který zvládl domácí utkání lépe a vyhrál 1:0.

Domů
Sdílet
Diskuse